Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Znate li što je Discover EU?

  podijelite na društvenim mrežama

  Znate li što je Discover EU?

  Imaš 18 godina i građanin si Europske unije? Pripremi se za upoznavanje Europe! Upoznaj zemlje članice u Europskoj godini željeznica 2021.!

  Slika preuzeta s Europskog portala za mlade

  DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Možeš se prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama. Inicijativa DiscoverEU osamnaestogodišnjim građanima EU-a nudi mogućnost putovanja na kojem će iskusiti slobodu kretanja Europskom unijom, otkriti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.

  Uvjeti za sudjelovanje su da u periodu za koji se izdaje propusnica imaš 18 godina, da imaš državljanstvo zemlje članice EU i da si u internetski obrazac upisao/la ispravan broj osobne iskaznice ili putovnice. Kandidati koji osvoje propusnicu, mogu ju iskoristiti samo ako započinju putovanje u zemlji koja je u trenutku donošenja odluke o dodjeli država članica Europske unije, planiraju putovanje u trajanju od jednog dana do mjesec dana, planiraju putovanje u najmanje jednu stranu zemlju koja je u trenutku donošenja odluke o dodjeli država članica Europske unije i spremni su postati ambasadori inicijative DiscoverEU.

  Više informacija o programu i o samoj prijavi možeš pronaći na stranici Europskog portala za mlade.