Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Žene u nogometu- intervju s Ladom Rojc

  podijelite na društvenim mrežama

  "

  Lada Rojc:

  “Jednostavno se više ulaže u muški sport nego u ženski.”

   

   

  Kako ste ušli u nogometni svijet?

  Uvijek kažem da sam u nogometni svijet zakoračila sasvim slučajno. Pri tome nikako ne mislim da sam zalutala jer nogomet sam oduvijek voljela kao djevojčica i gledati i igrati s društvom. Godine 1999. u Velikoj Gorici je pokrenut  ženski nogometni klub „Radnik 99“ i bila sam pozvana da se uključim kao igračica. Nakon prvotnih odbijanja ipak sam došla na trening i tako ostala u klubu sljedećih 3 i pol godina. Nakon toga sam se dala nagovoriti da se prijavim na sudački seminar i tako je sve krenulo.

  Kako je to biti sutkinja i instruktorica suđenja?

  U svojim tridesetima bilo je super biti sutkinja, sudjelovati na utakmicama kao jedan od aktera, biti u tom svijetu koji mi je osim užitka na utakmicama donio i puno prijateljstva, putovanja, širenja horizonata. Kao profesor geografije neprocjenjiva su mi iskustva bila na putovanjima i pričama iz raznih zemalja koje sam posjetila. Ipak sudačka karijera ima svoje ograničenje zbog životne dobi i nakon toga jedan od nastavka je ova karijera koju sad imam kao instruktorica suđenja. Svaka životna dob ima svoje mogućnosti i presretna sam što mi se veza s nogometom nastavila u ovom obliku educiranja sutkinja i sudaca.

  Možete li nam opisati iz Vaše perspektive kako izgleda ženski nogomet u Hrvatskoj?

  Izgleda sigurno bolje nego što je izgledao prije 10 godina dok je moja sudačka karijera bila na vrhuncu, ali ne izgleda još toliko dobro. Pomaci postoje i sve je bolja situacija iz godine u godinu, ali to ide sporo i ne brzinom kojom bi ja voljela da ide. Prostora za napredak ima puno i vjerujem da će se napredak i dalje ići. FIFA ulaže silan novac u ženski nogomet po cijelom svijetu. Trenutno je oko 28% ženskih profesionalnih igračica nogometa u ukupnom broju profesionalnih igrača nogometa i mislim da je taj udio jako dobar.

  Raste li interes među djevojčicama za nogometom?

  Definitivno raste. Uzmimo samo primjer Velike Gorice u kojoj je prije 2 godine pokrenut ženski nogomet u kategorijama pionirki i kadetkinja osnovavši Ženski nogometni klub Gorica. Danas te kategorije okupljaju oko 40tak djevojaka koje su se uključile u nogomet nedavno. Na taj se način povećava udio djevojčica u nogometu. Djevojčice koje u svom okruženju nemaju ženski nogometni klub igraju s dječacima, ali u jednoj dobi to više nije moguće. Te djevojčice tada prestaju svoju nogometnu karijeru, ako nemaju gdje igrati. Kad bi ženskih klubova bilo više, bilo bi i više igračica.

  Mislite li da ženski nogomet u Hrvatskoj čeka svjetla budućnost?

  Da, sigurno da čeka jer ženski nogomet je u ekspanziji u svijetu tako da povratka više nema, može biti samo bolji.

  Što mislite da najviše nedostaje u ženskom nogometu?

  Nedostaju klubovi, više žena koje bi se uključile u rad u klubovima prvenstveno kao trenerice, nedostaje organiziranog rada. Iako se ulaže u nogometnu infrastrukturu, još uvijek nemamo dovoljno nogometnih igrališta, popratne infrastrukture itd. – to nedostaje i u muškom i u ženskom nogometu.

  Mislite li da djevojčice nemaju jednaku priliku razvijati svoj talent kao dječaci?

  Djevojčice sigurno nemaju jednaku priliku kao dječaci. Jednostavno se više ulaže u muški sport nego u ženski. To je tako i izvan Hrvatske, pogledajte samo nagrade koje nisu podjednake kada muški i ženski sportaš osvoje npr. teniski turnir u Parizu – Pariz Open, ali to je već jedna druga velika tema.)

  Nešto što biste voljeli dodati?
  Lijepo je da se jedan portal bavi ovakvim temama i na taj način promovira ženski nogomet, hvala na tome!