Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Zašto je dobro volontirati?

  podijelite na društvenim mrežama

  " „Ovdje nismo kako bismo iz života za sebe izvukli sve što možemo, nego kako bismo pokušali usrećiti druge.“ – William Osler

  Zašto je dobro volontirati?

   

  Što je prvo čega se sjetiš kada čuješ riječ „volontiranje“? Nesumnjivo je to pomaganje drugima, dijeljenje hrane, sakupljanje otpada, sadnja drveća, briga za starije ili se sjetiš neke od humanitarnih organizacija poput Crvenog križa ili UNICEFA. Međutim, što je uopće volontiranje i zašto je dobro volontirati?

   

  Joel Muniz, Unsplash

   

  Volontiranje je dobrovoljni angažman pojedinca, koji se zasniva na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti te nam daje mogućnost da sagledamo život drugim očima. Volontirajući pomažemo drugima, stječemo nova znanja i prijateljstva i osjećamo se odlično. U nastavku donosimo nekoliko pozitivnih činjenica o volontiranju.

  • Uključivanje u različite vrste aktivnosti i susret s novim, izazovnim situacijama , kroz koje se usvajaju brojna nova znanja i vještine koje mogu doprinijeti profesionalnom razvoju volontera.
  • Izvrstan način za stjecanje radnih navika i razvijanje osjećaja odgovornosti.
  • Veliki plus kod poslodavaca – navođenjem volontiranja u životopisu pokazujete svom budućem poslodavcu da ste samostalno poduzimali korake kako bi stekli što više iskustva na različitim poljima.
  • Dobro se dobrim vraća. Ukoliko se volonter pokaže dobar u svom poslu, postoji velika šansa da mu se u organizaciji u kojoj je volontirao pruži mogućnost zapošljavanja.
  • Mijenja pogled na svijet, može vas navesti da budete zahvalni onime što imate te da osvijestite vlastitu vrijednost sebe kao osobe.
  • Kroz stalnu interakciju i druženje s različitim ljudima povećavate društvenu interakciju, stječete nova poznanstva i sklapate prijateljstva za cijeli život.
  • Volonterski projekti u inozemstvu idealan su spoj putovanja, otkrivanje novih kultura i upoznavanje stvarnog života u zemljama koje posjećujete.

  Ne čekaj, iskoristi svoje slobodno vrijeme, pomozi drugima i izgradi sebe kao osobu. Više o volonterstvu možeš pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

  Ocg saving the ocean, Unsplash