Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  VODIČ ZA BRUCOŠE – ZAGREB

  Studentski smještaj, javni prijevoz, menze – pronađite sve važnije informacije koje trebate znati prije početka studija u Zagrebu.

  Studentski domovi

  Studentski Centar u Zagrebu

  Studentski dom “Stjepan Radić”

  U Zagrebu su četiri studentska doma, a to su – „Stjepan Radić“ (Sava), „Ante Starčević“ (Šara), „Cvjetno naselje“ i „Lašćina“.  Pravo na smještaj u studentskom domu imaju redovni studenti ovisno o ostvarenim bodovima u natječaju za smještaj studenata. Natječaj se obično provodi tokom srpnja, a rezultate možete očekivati sredinom kolovoza. Sve uvjete natječaja i način prijave možete pronaći na internetskim stranicama Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. U studentski dom se useljava u unaprijed određenim terminima, a pri useljavanju je potrebno priložiti iksicu, liječničku potvrdu, uplatiti mjesečnu stanarinu te potpisati zaduženje za imovinu  u sobi i suglasnost s Domskim redom. Na taj se način obavezujete na savjesno korištenje sobnog inventara i zajedničkih prostorija, kao i plaćanje kazne pri oštećenju imovine. Postoji mogućnost preseljenja u drugu sobu, paviljon ili čak dom uz podnošenje zahtjeva koji mora odobriti Poslovnica za smještaj studenata.

  Iksica

  Pitaš se imaš li pravo vikendom jesti u menzi? Saznaj iz prve ruke pravila korištenja iksice u našem kratkom vodiču - Vodič za brucoše - MojFaks

  Iksica je popularni naziv za studentsku iskaznicu – službeni dokument za identifikaciju studenata koji je potrebno predočiti prilikom pisanja ispita ili usmenog ispitivanja, ali popis povlastica koje iksica osigurava gotovo je beskonačan, osim što otvara vrata u svim menzama, uz njezino predočenje moguće je kupiti karte u kulturnim ustanovama ili  rekreacijskim centrima po nižim cijenama, te ostvariti različite studentske popuste. Postoje tri razine prava koja studenti mogu koristiti, a možete ih provjeriti na idućem linku.  Oni koji nemaju pravo na studentsku iskaznicu često kupuju iksicu od studenata koji se njome ne služe, time kršeći zakon. Zloporaba iksice kažnjiva je i sankcionira se kaznama i obustavom subvenciranja na određeno razdoblje.

  Menze

  Sve zagrebačke menze na jednom mjestu - Studentski.hr

  Studentski centar

  U Zagrebu postoji 16 restorana sa subvencijama za studente – menza. Četiri menze su privatne, što ih čini malo skupljima u odnosu na ostale, ali funkcioniraju na isti način. Svi studentski domovi u Zagrebu, osim „Ante Starčevića“ imaju menzu. U SD „Stjepan Radić“ nalaze se dvije menze, pizzerija („brza“) i slastičarnica, u SD „Cvjetno naselje“ također imaju dvije linije i caffe bar te u SD „Laščina“ također ima restoran. Postoje i menze na fakultetima – Medicina, Ekonomija, Šumarstvo, FSB, Veterina, kampus Borongaj, ALU, TTF i TVZ. Najprometnija menza je svakako menza Studentskog centra koja ima dvije linije restorana – Veliki i Mali restoran i Express restoran.

  Dnevni meni i radno vrijeme svih navedenih menzi možete pronaći na stranici SC-a. Postoje i privatne menze – Superfaks na PBF-u, Odeon na Građevini, Cassandra na FER-u i VeMaG na PMF-u. Dobro je znati da menze na fakultetima ne rade vikendom ni blagdanima. Što se tiče kvalitete hrane, gužvi i ambijenta, većina studenata se slaže da je najbolja menza ona na kampusu Borongaj, a slijedi je Superfaks.

  Dnevni meni za ručak ili večeru platit ćete 6 kn i 50 lipa, a cijene ostale hrane variraju i većinom su napisane na ulasku u menzu. Tko ne uzima dnevni meni, prosječan obrok platit će između 8 i 15 kuna, ovisno o količini i  vrsti hrane, te dodacima kao što su sok, kolači ili voće. Hrana se u svim menzama, bile one privatne ili dio SC-a, plaća u gotovini uz subvenciju sa studentske iskaznice, odnosno iksice.

  Studentski servis

  Studentski Centar u Zagrebu

  Studentski centar

  Nakon navikavanja na novi grad, promjenu tempa i nove obveze, mnogu studenti odluče sami zarađivati džeparac posredovanjem ugovora koji izdaje Studentski centar. Za učlanjenje u SC potrebno je ispuniti upisni karton i izjavu koju zatražite na jednom od šaltera te priložiti iksicu, potvrdu o statusu studenta/ice za tekuću godinu (potvrdu je moguće podići putem sustava E-građani), osobnu iskaznicu, dvije male fotografije i osobni žiroračun. Maturanti trebaju priložiti presliku svjedodžbe završnog razreda srednje škole ili maturalne svjedodžbe, ispis rezultata po prijavljenim studijskim programima u ljetnom roku, dvije male fotografije i osobni žiroračun. Više detalja pronađite na linku.

  Javni prijevoz

  Eldar Nazarov, Unsplash

  U Zagrebu uslugu javnog prijevoza pruža ZET (Zagrebački električni tramvaj) koji nudi 15 dnevnih, 4 noćne tramvajske linije te 145 autobusnih linija. Cijena karte ovisi o trajanju vožnje i zoni, a može se kupiti na kioscima ili u vozilu kod vozača. Najjeftinija karta košta 4 kune te vrijedi 30 minuta ukoliko je kupljena na kiosku, dok je u vozilu moguće kupiti istu tu kartu po cijeni od 6 kuna. Više o cijenama karata potražite na internetskoj stranici ZET-a. Postoji mogućnost kupnje mjesečnog pretplatnog kupona čija cijena za studente iznosi 100,00 kn mjesečno. Oni koji putuju i vlakom imaju nešto povoljniju opciju korištenja jedinstvene karte ZET-a i HŽ-a po mjesečnoj cijeni od 200 kuna. Studenti koji žele vlastitu pretplatnu kartu moraju podnijeti zahtjev odobren od strane fakulteta koji pohađaju te priložiti fotografiju dimenzija 3×5 centimetara, koju je fakultet ovjerio. Zahtjevi su na ZET-ovoj internetskoj stranici i poslovnicama, a ovjeriti ih se može u referadi fakulteta. ZET ima i svoju mobilnu aplikaciju ZET info na kojoj je moguće pronaći sve informacije o tramvajskim i autobusnim linijama, red vožnje ili informacije o stanju u prometu.

  Eduroam

  Pixabay

  Eduroam (education roaming) besplatna je međunarodna roaming-usluga namijenjena primarno studentima za sve iz sustava znanosti i obrazovanja. Eduroam omogućava sigurno, neograničeno i jednostavno spajanje na internet žično, ali i bežično, gdje god je moguće uhvatiti eduroam signal. Funkcionira putem sustava AAI-a koji svaki student dobije na svom fakultetu i putem kojeg se prijavljuje na mrežu. Eduroam internet dostupan je na fakultetima, u studentskim domovima, knjižnicama, menzama, ali i po različitim lokacijama poput glavnih trgova, u velikim europskim gradovima.

  Knjižnice

  Hope House Press Leather Diary Studio, Unsplash

  Knjižnice su mjesto gdje se za vrijeme ispitnih rokova i kolokvija gotovo uvijek traži mjesto više. Najpoznatija knjižnica je Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK). Ima više od 1100 mjesta za učenje, a za noćni rad (od 21 do ponoći) predviđeno je 150 mjesta. Studenti se mogu učlaniti uz predočenje osobne iskaznice, OIB –a i iksice. Godišnja članarina za studente iznosi 100 kuna. Obvezno je i korištenje garderobe, a oni koji ondje borave do ponoći dužni su koristiti i garderobni ormarić. Studentima koji planiraju učiti i noću najbolje je prethodno rezervirati mjesto, što mogu učiniti telefonski ili osobno u NSK. Popularne su i druge knjižnice među kojima se ističe knjižnica Filozofskog fakulteta koja je i druga najveća u Hrvatskoj. Osim nje studenti posjećuju i Knjižnice grada Zagreba koje se nalaze po cijelom gradu. Studenti se mogu upisati uz predočenje osobne iskaznice i indeksa, a godišnja članarina iznosi 50 kuna. Sebi najbližu knjižnicu i radno vrijeme pronađite na službenim internetskim stranicama KGZ-a. Osim navedenih knjižnica, studenti često koriste i one na svom fakultetu, gdje se većinom može pronaći potrebna literatura za njihov studij.

  Sport i rekreacija

  Danielle Cerullo, Unsplash

  Svi studentski domovi nude rekreativne aktivnosti po cijenama prilagođenim studentima. Studenti mogu trenirati aerobik, zumbu, jogu, plesove ili polaziti funkcionalne treninge i ići u teretanu. Cijene mjesečne članarine se kreću od 100 do 150 kuna, a za upis je potrebno predočiti indeks ili iksicu, te student ne mora biti stanar doma da bi pohađao treninge.

  Osim organiziranih treninga, studenti mogu koristiti igrališta u sklopu domova. Na tim se igralištima održavaju i razna natjecanja, najčešće u proljeće kada je vrijeme pogodnije. Tako su poznati turniri koji se igraju u sklopu Radićevih dana i Šarijade, koji svake godine privlače sve više natjecatelja u različitim sportovima.

  Poznato je i međudomsko sportsko natjecanje STUDOM u malom nogometu, košarci, odbojci, badmintonu, stolnom tenisu i tenisu, koje se održava svake godine. Još jedno važno studentsko sportsko natjecanje je i Kampusijada koja se održava gotovo svake godine na kampusu Borongaj. Važno je napomenuti da se na svim natjecanjima mogu natjecati svi studenti, bez obzira na to žive li u studentskom domu ili ne.

  Zdravstvo

  Clay Banks, Unsplash

  Studenti koji nemaju liječnika u Zagrebu, trebaju prenijeti zdravstveni karton jer ipak studenti većinu godine provedu u gradu studiranja.

  Promjena se obavlja kod novoizabranog liječnika koji vas je pristao primiti, te koji vam daje obrazac za promjenu liječnika ili vam kaže gdje ga na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje možete preuzeti. HZZO prema pravilima dopušta da svaki pacijent ima samo jednog liječnika, a liječnika se može promijeniti jednom na godinu uz opravdane razloge, kao što je preseljenje zbog studiranja.

  Svima koji se redovito školuju, HZZO daje besplatno i osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Nije potrebno imati nikakve potvrde za redovito obnavljanje zdravstvenog osiguranja jer se sve obavlja preko eMatice.

  Dobro je znati da u sklopu Studentskog doma “Stjepan Radić” rade jedan liječnik i zubar, ali oni ne primaju hitne slučajeve nego samo studente koji su kod njih upisani, tj. koji su prenijeli svoj zdravstveni karton.

  Na Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” postoji Služba za školsku i sveučilišnu medicinu koja je preventivnog karaktera i kojoj se mogu javiti i potražiti pomoć svi studenti. Osim toga, svaki fakultet ima mjerodavnog liječnika, ali oni mogu obavljati samo sistematske preglede, koji su potrebni za upis više godine fakulteta i za smještaj u studentski dom.