Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  STUDENTSKI ŽIVOT U RIJECI

  Početak nove akademske godine za mnoge studente znači preseljenje u novi grad. Preseljenje obično sa sobom donosi mnoge izazove koje je potrebno savladati, novo okruženje, novo društvo i novi način života. Kako bismo brucošima olakšali prilagodbu na studentski život donosimo važne informacije o studentskom smještaju, menzama, javnom prijevozu i društvenom životu u Rijeci!

  Studentski domovi

  U Rijeci postoje dva studentska naselja – Ivan Goran Kovačić i Trsat. Pravo na smještaj u studentskom domu imaju svi redovni studenti ovisno o ostvarenom broju bodova u natječaju za smještaj studenata. Natječaj se uobičajeno raspisuje krajem lipnja ili početkom srpnja za svaku akademsku godinu na oglasnim pločama i web stranici Studentskog centra Rijeka.

  Smještaj u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić organiziran je u petak smještajnih objekata u kojima se nalaze dvokrevetne sobe razmještene prema spolu po katovima ili objektima.  U sklopu naselja osim smještajnih jedinica nalaze se i drugi sadržaji namijenjeni studentima poput praonice rublja s opremom za peglanje, velika učionica, restoran Mini, snack-caffe, čajne kuhinje i kupaonice na svakom katu, vrtna terasa koja je mjesto okupljanja i druženja, dva sportska igrališta i mini – teretana. Za korisnike smještaja pripremljena je i brošura Život u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić. 

  Studentsko naselje Trsat otvoreno je 2016. godine kao rezultat projekta Europske unije i Sveučilišta u Rijeci. Naselje čine tri smještajna paviljona, a smještaj je organiziran u dvokrevetnim sobama na način da četiri osobe žive u bloku soba (stanu) te dijele lođu, kupaonicu, toalet, kuhinju i predsoblje. Trsat nudi i brojne druge sadržaje za studente kao što su teretana i trim dovorana, dnevni boravak za studente, učionica opremljena računalima, praonica, Restoran Kampus, Caffe bar Akvarij i Student shop. Također, sve važne informacije o studentskom naselju Trsat možete pronać na idućem  linku.

  Privatni smještaj

  Studentski centar Rijeka je za sve studente koji nisu ostvarili pravo na smještaj u studentskim naseljima izradio brošuru za jednostavniji pronalazak privatnog smještaja u kojem se nalaze osnovni koraci pri najmu stana, mjesta na kojima je moguće pronaći informacije o najmu smještaja, način prijave boravišta te potrebni obrasci i ugovoru. Brošuru pronađite na linku.

  Prehrana

  U Rijeci postoje 3 restorana, 4 bistroa, 2 buffeta te 6 caffe barova sa subvencijama za studente. Najveći i najpoznatiji restorani su „Kampus“ na Kampusu, restoran „Indeks“ u centru grada i restoran „Mini“ u sklopu Studentskog naselja IGK. Tu su još bistro „Mul“ na lokaciji koja se nalazi 10ak metara od plaže u prizemlju fakulteta za menadžment u turizmu u Iki, bistro „Pravri“ u prizemlju Pravnog fakulteta, bistro „Riteh“ u prizemlju Tehničkog fakulteta,bistro „Pomorac“ na Pomorskom fakultetu, buffet „Medicinar“ na Medicinskom fakultetu, buffet „Star“ u sklopu StepRi – Znanstveno tehnološkog parka. U skolpu Filozofskog i Građevinskog fakulteta, Sveučilišnih odjela,Restorana Kampus, Fakulteta zdrastvenih studija, zgrade rektorata Sveučilišta u Rijeci smješteni su caffe barovi u kojima studenti uz predočenje iksice ostvaruju 20% popusta.

  Iksica

  Iksica je službeni dokument kojim dokazujete status studenta, na zahtjev ju je potrebno predočiti prilikom pismenog ili usmenog ispita, u studentskom centru ili studentskom domu i slično. No osim toga ona vam služi za ostvarivanje mnogih drugih studentskih prava, kao što je to povoljnija cijena prehrane u studentskim menzama za redovite studente. Na iksici se nalazi određeni iznos novca koji svakih 2 tjedna uplaćuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iksicu je potrebno čuvati, a posuđivanje je zabranjeno – ako te uhvati kontrola možeš izgubiti studentska prava. Cijena obroka u menzi iznosi 22,6 kuna od čega ćete vi na blagajni platiti 6,50 kuna, a ostatak se skida s iksice i tako trošite novac na iksici dok ne potrošite sav iznos. Ako potrošite sav novac, čekate da se iksica ponovo „napuni“. Iznos novca koji dobivaš na iksici ovisi o razini prava na studentsku prehranu. Postoje tri razine, a to su 1,2 i 2.5  razina. Zahtjev za izdavanje iksice popunjavate zajedno sa svom upisnom dokumentacijom te ju je na početku akademske godine potrebno podignuti na svom fakultetu, akademiji ili odjelu.

  Student servis

  Student servis je djelatnost Studentskog centra putem koje se posreduje i omogućuje zapošljavanje i isplate studentima i studenticama Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci. U Student servis se potrebno učlaniti, a pravo na rad preko studentskog ugovora imaju i redovni i izvanredni studenti i studentice. Kako biste se učlanili potrebno je predočiti potvrdu o studiranju, iksicu, osobnu iskaznicu, IBAN žiro računa te ispuniti upitnik za učlanjenje/produženje članstva i izjavu studenta.

  Javni prijevoz

  U Rijeci uslugu javnog prijevoza pruža komunalno društvo Autotrolej d.o.o.. Gradski prijevoz obavlja se na 19 dnevnih linija koje obuhvaćaju cjelokupno gradsko područje te 3 noćne linije. U optjecaju su pojedinačne, tjedna, mjesečne i godišnje putne karte čija cijena ovisi o zonama. Studenti mogu ostvariti pravo na mjesečnu studentsku kartu uz uvjet da imaju prijavljeno prebivalište ili boravište ma području gradova i općina na kojem KD Autotrolej obavlja uslugu prijevoza. Cijene studentskih karata kreću se od 134 kn do 274 kn ovisno o zoni. Više informacija o prijevozu u Rijeci možete pronaći na linku.