Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  U Hrvatskoj započelo oslikavanje klimatskih murala

   

  EU inicijativa Europski klimatski pakt pokrenula je aktivnosti na temu klimatskih promjena prilagođene djeci i mladima s ciljem osvještavanja o ovom globalnom problemu. Sve snažnije posljedice klimatskih promjena kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, poplave ili razorne oluje posljednjih godina pogađaju cijeli svijet, što smo mogli osjetiti i u našim krajevima.

  Iz tih razloga, Europska komisija inicirala je Europski zeleni plan, paket politika kojima je cilj zeleno gospodarstvo te Europa kao ugljično neutralni kontinent do 2050. godine. Aktiviranjem građana, ističe Hana Huzjak, ekonomska savjetnica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, zajednički tražimo ideje i rješenja za borbu protiv klimatskih promjena.

  Osijek je prvi od četiri grada u Hrvatskoj u kojem je osvanuo oslikani ekološki mural, i to na Osnovnoj školi Vladimira Becića. Istovremeno, održana je radionica o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, ulozi čovjeka i načinima na koje se promjene mogu ublažiti, kako bi se upozorilo na ovaj globalni problem i približilo ga mladima.

  Serija murala te klimatskih i graffiti radionica koja je započela u Osijeku, kroz sljedećih će se nekoliko tjedana nastaviti u još tri hrvatska grada – Rijeci, Sisku i Zagrebu. Edukativno-interaktivne radionice održava svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, a mural i graffiti radionice zasluga su umjetničkog kolektiva Graffiti na gradele.

  „Drago mi je da možemo biti dio ove pozitivne priče i putem umjetnosti skrenuti pozornost na globalni problem koji nas sve pogađa. Murali su moćan medij za prenošenje važnih poruka do šire publike, stoga se nadamo da će poruka o klimatskoj krizi doprijeti do što većeg broja ljudi i potaknuti ih na razmišljanje o tome što sami možemo učiniti danas da bismo imali bolje sutra“, rekao je umjetnik Hrvoje Kraljević iz kolektiva Graffiti na gradele.

  U borbu protiv klimatskih promjena uključiti se mogu i svi zainteresirani građani Hrvatske jednostavnim odabirom jednog ili više koraka za klimu na posebnoj platformi Europskog klimatskog pakta pod nazivom Count us in te pratiti koliko će pritom uštedjeti CO2 i tako pridonijeti zelenijoj budućnosti Zemlje.

  OS_foto 02
  OS_foto 20
  OS_foto 15
  OS_foto 16


  Posjetite stranicu Europskog klimatskog pakta.
  #MyWorldOurPlanet      #EUClimatePact