Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Studentima subvencija troškova stanovanja kod privatnih stanodavaca

   

  Prema Odluci o subvencioniranju troškova stanovanja studenata kod privatnih stanodavaca, Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali propisane uvjete, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja.

  Mnogi redovni studenati moraju svoj smještaj tražiti kod privatnih stanodavaca. Iako su ispunili uvjete Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, nalaze se na listi čekanja. S obzirom na manjak smještajnih kapaciteta u studentskim domovima, studenti za potrebe privatnog smještaja moraju izdvojiti veći iznos, a ova mjera olakšava financiranje studentskog života.

  Subvencionirat će se troškovi stanovanja navedenih studenata u jednokratnom iznosu od 248,86 eura (1.875,00 kn) po studentu za 2.206 redovnih studenata.

  U tu svrhu sklopljeni su sporazumi sa četiri županije (Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska, Varaždinska) i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su namijenjena studentima koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru. U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u kapacitetima studentskih domova.

  Isplate studentima očekuju se tijekom prvog tromjesečja 2023. godine.