Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  „Studenti i pandemija: Kako smo (pre)živjeli?“

   

  Napokon je život postao malo bolji. Covid-19 pandemija je zaustavila svaki oblik normalnog druženja, a upravo nas mlade studente je to najviše pogodilo. Zatvarali su nam kafiće, menze, klubove te su čak ograničavali i kućna okupljanja dok smo uz sve to pohađali online nastavu i predavanja. Takav način življenja uvelike je utjecao na mentalno i fizičko zdravlje svih nas.

  Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je istraživanje „Studenti i pandemija: Kako smo (pre)živjeli?“ te su zaključci istraživanja u potpunosti u skladu s mojim promišljanjima o cjelokupnoj situaciji. Kao što je već bilo poznato dominantni oblik izvođenja nastave u akademskoj god. 2020./2021. bila je u potpunosti online odnosno 40 % te hibridna nastava, to jest kombinacija 2/3 nastave online i 1/3 uživo (40 %). Daleko najviše online nastave imali su sudionici viših godina diplomskih studija čak njih 49 %.

  Tako je narušen osjećaj pripadnosti studentskoj zajednici, a većina studenata (73 %) nije imala priliku upoznavati nove ljude kao do sada. Među tom skupinom rekla bih da je najteže bilo brucošima koji su na većini fakulteta sva predavanja slušali online te se na taj način nisu nikako mogli upoznati niti povezati sa svojim novim kolegama. Tako je odgovorilo 55% ispitanika, a 63 % brucoša navodi da zbog pandemije nisu u potpunosti doživjeli iskustvo studiranja.

  Već postojeće odnose s kolegama sa studija održavali su putem društvenih mreža i komunikacijskih platformi što je iskazalo 78% ispitanika. Naravno da je takvo okruženje vodilo do povećanog broja mladih ljudi koji se osjećaju usamljeno i socijalno izolirano. Nimalo iznenađujući postotak od 46% ispitanika navelo je da se osjeća anksiozno, a 29% depresivno. Jedan od problema u našem društvu je taj da mladima zna biti neugodno potražiti psihološko savjetovanje. Njih 15 % iskazalo je kako bi se neadekvatno osjećali kada bi išli terapeutu radi psihološke pomoći.

  Smatramo da je važno naglasiti kako 52 % studenata svoje mentalno zdravlje doživljava puno lošijim u odnosu na razdoblje prije pandemije i da je to stavka na kojoj bi se trebalo najviše poraditi u budućim mjesecima. Svaki fakultet trebao bi nuditi i promovirati psihološku pomoć studentima i prikazati odlazak na razgovor s nekom stručnom osobom kao siguran prostor za izraziti svoje najdublje misli i osjećaje.

   

  Ako se osjećaš dovoljno hrabro i smatraš da tvoja priča može pomoći drugima, pošalji nam jer mi slušamo. „Zapali iskru“

  Možda se i dalje boriš s osjećajem nelagode i tjeskobe, a ne znaš kome se obratiti. Zato ako klikneš na ovu poveznicu Bit ćeš dobro- Brinut ćeš o sebi- Proživjet ćeš Covid

  Ako ti je neugodno neke stvari reći na glas mladihr@psiholoska-komora.hr pravi je mail na koji anonimno možeš poslati sve što te muči te dobiti odgovore i savjete stručnih psihologa.

   

  Misli na sebe- javi se!

   

  Podaci preuzeti s Agencija za znanost i visoko obrazovanje 

   

   

  azvo_event_13.10.21_-0024
  azvo_event_13.10.21_-0096
  azvo_event_13.10.21_-0106
  azvo_event_13.10.21_-0110