Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Putuj jeftinije

  Često je ograničeni budžet razlog zbog kojeg nam se putovanja u neke destinacije čine nedostižnima. Međutim, uz dobar plan i organizaciju moguće je putovati i štedjeti. U nastavku pronađi nekoliko trikova i posjeti grad o kojem dugo maštaš!

  Izbjegavajte turističke sezone

  Prilikom odabira termina putovanja, izbjegavajte datume turističke sezone jer su tada cijene u destinaciji poprilično više. Početkom proljeća i u kasnu jesen cijene karata i smještaja su najjeftinije, pa su upravo ta razdoblja idealno doba za putovanje i uštedu novca.

  Prijevoz do destinacije

  Postoje različite opcije prijevoza kojim možete stići do željene lokacije, ovisno putujte li na dalju ili bližu destinaciju. Najbolja opcija za duža putovanja su svakako low-budget avioni, a najpopularnija tražilica za avionske karte je SkyScanner na kojoj upišete vašu destinaciju i vrijeme puta te ćete dobiti popis dostupnih letova. Neki od najjeftinijih avioprijevoznika su WizzAir, EasyJet i naravno Ryanair. Ukoliko putujete na bliže lokacije možete izabrati autobus ili vlak kao vaše prijevozno sredstvo. Također, ako putujete noću štedite na noćenjima u hotelima ili hostelima, a osim toga noćne vozne karte su obično jeftinije, budući da većina putnika radije putuje danju.

  Smještaj

  Stranice putem kojih možete pronaći smještaj su booking.com i AirBnB. Ove stranice su jako pregledne i daju detaljan opis smještaja, lokaciju, sve što ulazi u cijenu te slike prostora. Jeftinija opcija su sobe u hostelu koje dijelite s nekoliko ljudi, ali ako se upućujete na putovanje u većem društvu noćenje u hostelu može biti dobra opcija.

  Hrana

  Većina restorana ima najpovoljnije ponude u vrijeme ručka, dok navečer podižu cijene. Stoga izbjegavajte večere u restoranima. Umjesto toga kušajte uličnu hranu. Iako mnogi putnici imaju predrasude prema uličnoj hrani, često se događa da je to čak i bolji izbor od obroka u restoranu, Na prometnim ulicama s mnogo ponuđača možete pronaći vrlo dobro pripremljenu, svježu i ukusnu ponudu hrane po više nego dvostruko nižim cijenama.

  Napravite detaljan plan

  Prije samog putovanja istražite sve znamenitosti i mjesta koja želite posjetiti. Pogledajte cijene ulaznica, ako ste student istražite možete li ostvariti studentski popust na cijenu ulaznice ili provjerite nude li besplatan ulaz određenim danima. Također, provjerite mogućnosti prijevoza od vašeg smještaja do znamenitosti. Osim javnog prijevoza, povoljna opcija jest i najam bicikla. U europskim gradovima dnevni najam bicikla iznosi oko 10€, dok je u azijskim gradovima najam oko 3€ po danu.