Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Putovanje Dugim otokom

  Putovanje započinjemo u trajektnoj luci Zadar – Gaženica, od kuda kreće trajekt prema Dugom otoku do mjesta Brbinj. Za nešto više od sat vremena vožnje stižemo na otok koji ne možemo pronaći na listama top party destinacija na Jadranu, ali svakako je jedna od destinacija s koje ćete ponijeti uspomene zadivljujuće netaknute prirode. Na obali otoka prema otvorenom moru nalaze se očaravajuće strme litice unutar Parka prirode Telašćica s jedne strane te mirne uvale i pješčane plaže s druge strane što otok čini još posebnijim. 

  Park prirode Telašćica

  Uvala Telašćica smještena je u jugoistočnom dijelu Dugog otoka, okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otoka unutar same uvale. Telašćica je dobila status zaštićenog područja 1980. godine, dok je parkom prirode proglašena 1988. godine. Osnovna obilježja parka prirode Telašćica čine tri temeljna fenomena: uvala Telašćica, kao najveća i najsigurnija prirodna luka u Jadranskom moru, zatim strmi klifovi (hridi ili stijene) koje se uzdižu do 161 metra i spuštaju se u dubinu od 90 metara i slano jezero Mir. 

  Uvala Brbinjšćica i špilja Golubinka

  Osim čarobne plaže ova uvala krije i špilju Golubinku. Na ovom je području obala šljunčana i stjenovita, perforirana i ispresijecana usjecima i šupljinama. U jednoj takvoj nalazi se i špilja Golubinka. Špilja predstavlja čaroliju igre kopna i mora, a može se ući kajakom ili plivajući te stići do podzemne plaže pod svjetlima koja se probijaju kroz pukotine u slojevima soli i vapnenca. 

  Olupina broda “Michelle”

  Talijanski teretni brod “Michelle” nasukao se 1983. godine sjeverno od svjetionika Veli Rat na Dugom otoku. Otočke priče kažu da je posada iskoristila nevrijeme i namjerno usmjerila bord u pličinu i nasukala ga kako bi dobili novac od osiguranja. Brod je godinama bio dobrim dijelom iznad mora, pa je na njemu i Gibonni snimio video spot „Ej vapore“, da bi vremenom sve više tonuo i ostao mu stršati samo jarbol. Danas je zbog svoje pličine, izvrsna atrakcija i za manje zahtjevna ronjenja. 

  Sakarun

  Sakarun ili Karibi u srcu Jadrana.. 

  Na sjeverozapadnom kraju Dugog otoka nalazi se slikovita plaža Sakarun, u blizini mjesta Soline, Božava i Veli Rat. Plaža je duga 800 m i nalazi se uz otvoreno more te je zaštićena dugim zaljevom zbog čega je more ugodne temperature za kupanje. Sakarun se smatra jednom od 10 najljepših plaža na svijetu, a prepoznatljiva je po bijelom pijesku i tirkiznom čistom moru. Također, ako ne ljetujete na Dugom otoku, ovu plažu možete posjetiti u sklopu jednodnevnih izleta brodom koji polazi iz brojnih mjesta u Zadarskoj županiji. 

  Taljurić

  Ako se zaputite u plovidbu oko Dugog otoka, u blizini Parka priroda Telašćica prema otvorenom moru nalazi se jedan od najneobičnijih otoka u Jadranu – otočić Taljurić. Radi se o kamenoj ploči promjera 60 m i visokoj svega 3 metra. Sastavljen je od horizontalno uslojenog vapnenca čije su gornje slojeve oblikovali pa iz daljine izgleda kao ravna ploha.