Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Putevima zagorskih dvoraca

  „Lepe ti je , lepe ti je Zagorje zelene“, poznate su riječi svima nam dobro znane pjesme opjevane od strane brojnih izvođača, a koja najbolje opisuje ovaj članak. Osim što je Zagorje zeleno, lijepo i puno tradicije ono je dom i mnogim lijepim dvorcima koji nas vraćaju u davno minula vremena kada se živjelo po nekim drugim, možda boljim ili za nas pak staromodnim pravilima. Kako god, lijepo se prisjetiti tih vremena, a još ljepše posjetiti dvorce Hrvatskog zagorja.
  Mnogima je najpoznatiji dvorac Trakošćan ili dvorac starog grada Varaždina no, ima tu još puno neotkrivenih dvoraca odnosno onih o kojima se malo zna, a također pričaju svoju priču i odišu poviješću.

  Pa krenimo na put:
  STARI GRAD VARAŽDIN

  Mnogima je ovaj dvorac zasigurno poznat. Nalazio se na nekadašnjoj novčanici od 5 kuna koju danas već rijetko gdje možemo vidjeti, ali je se zasigurno dobro sjećamo. Mnogi školski izleti vode upravo u Varaždin – barokni grad u kojem se smjestio ovaj prelijepi dvorac… Danas se u sklopu njega nalazi muzej koji svjedoči o povijesti ovog grada dok je nekad bio dom brojnim poznatim obiteljima. Jedna od novih atrakcija koje se odvijaju kraj ovog dvorca je pucanje iz topa koje se odvija svake subote točno u podne.

  DVORAC TRAKOŠĆAN

  Nadomak Zagreba te u neposrednoj blizini Krapine, okružen prelijepom prirodom smjestio se jedan od najljepših i najpoznatijih dvoraca u Hrvatskoj – dvorac Trakošćan. Mogli bismo ga nazvati i dvorcem iz bajke jer uz svoje predivno jezero i park šumu koja ga okružuje upravo na to i podsjeća, što nikog ne ostavlja ravnodušnim. Unutar samog dvorca nalazi se i muzej koji svjedoči o njegovoj povijesti. Isto tako ovo je dom za mnoge manifestacije i događaje, ali i raj za poznate osobe jer čak ni one ne mogu ostati ravnodušne kada vide ovu ljepotu.

  DVORAC EMPIREJ

  Na zelenom brežuljku Hrvatskog zagorja u blizini sv. Križa Začretje smjestio se ovaj također poseban dvorac. Okružen prirodnim ljepotama, ali i udaljen od stvarnosti idealno je mjesto za posjetiti, ali i „okinuti“ koji selfie. Jedan je od mlađih dvoraca, a danas je dom za mnoge događaje i vjenčanja, ali isto tako je i mjesto koje se nalazi na karti turističkih putovanja prilikom posjeta Hrvatskom Zagorju.

  DVORAC MARUŠEVEC

  Ovaj dvorac mnogima je zasigurno još nepoznat, a nalazi se u općini Maruševec (Varaždinska županija). Kroz povijest je kao i većina dvoraca bio dom poznatih ličnosti tog vremena te se također nalazi udaljen od stvarnosti u prelijepom šumskom ambijentu. U njegovoj blizini se nalazi i srednja škola dok je naseljeno mjesto malo udaljenije. Jedna od važnijih karakteristika za ovaj
  dvorac je to da je poslužio kao idealno mjesto za snimanje prizora iz filma Glembajevi. Danas je dvorac u privatnom posjedu.

  DVORAC BELA II

  Dvorac Bela nalazi se u istoimenom mjestu Bela, također u Varaždinskoj županiji. Ovaj kraj prepun je povijesti pa tako i vlasnika ovog dvorca. Onaj posljednji Metal Ožegović bio je poznat Ilirac, ali i kao osoba koja je otvorila prvu školu na ovom području te postoji i film o njima pod nazivom „Od preporoditelja na narodnih neprijatelja,“, a koji priča o povijesti ovog kraja i o
  tragičnom završetku ove obitelji. Unutrašnjost dvorca je prazna, a zadnjih godina započela je renovacija dvorca, simbola Belskog kraja i Belske povijesti. Uz dvorac Bela II postoji i dvorac Bela I.

  DVORAC VELIKI TABOR 

  Veliki tabor smješten je u mjestu Hum Košnički u općini Desinić. Simbol je arhitekture srednjeg vijeka te je zaštićeno kulturno dobro. Iz dvorca pogled seže na cijelo Hrvatsko zagorje pa čak i u Sloveniju. Dvorac je važan kao identitet Hrvatskog zagorja, ali i Hrvatske. Unutar samog dvorca smješten je i muzej kojeg se može posjetiti.

  DVORAC JORDIS-LOHAUSEN

  Nalazi se u mjestu Vidovec (Varaždinska županija), izgrađen u 19.st. Danas je u privatnom posjedu te u samom dvorcu žive ljudi. Nedaleko od ovog dvorca u mjestu Krkanec nalazi se još jedan dvorac, dvorac Patačić koji je također u privatnom vlasništvu. Osim navedenih dvoraca postoji još mnogo onih nespomenutih, neotkrivenih, neiskorištenih, a tako lijepih te zaključujemo opet s riječima iz pjesme : „ nema mi nema kraja lepšega od Hrvatskog zagorja“, no, da se nitko ne bi uvrijedio nije samo Hrvatsko zagorje lijepo već je cijela Lijepa naša lijepa i posebna. Zato je moramo paziti i biti ponosni na nju.

   

  Autor: Matija Mihalina, 22