Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Prva godina fakulteta – najbolja ili najgora?

  podijelite na društvenim mrežama

  Prva godina faksa – najbolja ili najgora godina studiranja?

  Prva godina fakulteta svakako nosi velike promjene u životu brucoša. Novo okruženje, novo društvo, nove navike  i za većinu novi grad, trenutak osamostaljenja i odlaska iz roditeljskog doma. U najmanju ruku zvuči izazovno, ali i uzbudljivo.

  Svaki brucoš prije početka studija zamišlja savršenu sliku o tome kako je studentski život odličan i neponovljiv – izlasci, puno slobodnog vremena, brojna studentska prava, a iznenadni usmeni i pismeni ispiti postaju povijest, jednom riječju sloboda. Međutim, gdje je u toj priči učenje i studiranje, što očekivati od fakulteta, ima li stvarno toliko puno slobodnog vremena i koliko je zapravo fakultet zahtjevniji od srednje škole. Mnoga pitanja na koja će vam najbolje odgovoriti vlastito iskustvo.

  „Na faksu ima puno više slobodnog vremena.“  Je li to uistinu tako? Ovisi o rasporedu predavanja, koji neće biti niti sličan rasporedu iz srednje škole po kojem ste svaki dan imali sedam različitih predmeta od 8 do 14 sati, ali ćete svejedno veliku većinu vremena provoditi na faksu. Raspored će vam najvjerojatnije biti složen tako da između predavanja imate rupe u kojima ćete ponekad jedva stići na ručak u menzu ako imate tu sreću da vaš faks ima menzu, a ponekad će biti vremena za duge kave s društvom iz grupe.  Proces socijalizacije i upoznavanja novih ljudi na faksu je puno opušteniji i spretniji nego u srednjoj školi, pa onda neka ti ne bude čudno što ponekad sjediš na kavi s ljudima kojima ne znaš ime.

  Nema iznenadnih usmenih i pismenih, nitko te ne proziva, na početku semestra se točno zna kad su kolokviji i ispitni rokovi i nikoga nije briga kad ćeš, koliko i hoćeš li uopće učiti. Odjednom imate potpunu slobodu po pitanju učenja. Međutim, ne zanosite se. Prvi savjet je da učite na vrijeme i rješavate semestar po semestar. Puno je lakše pripremiti ispite u veljači kada je vrijeme ionako hladno i tmurno nego u lipnju ili još gore rujnu.  Drugi savjet je da pratite što se događa na faksu, ne morate ići na svako predavanje ako vam nisu obvezna (ali na seminare ili vježbe odite svakako, ponekad možete saznat puno korisnih informacija za lakše polaganje predmeta), pišite zadaće i probajte položiti kolegij preko kolokvija.

  Društveni život na faksu. Neki studenti će vam sigurno reći da je nemoguće imati društveni život uz faks. Nemojte im vjerovati, ali nemojte vjerovati ni onima koji kažu da su svaki dan na kavi i da izlaze nekoliko puta tjedno. U početku sve izgleda lagano i stvarno se čini da ima puno vremena za kave, izlaske i druženja, ali već polovicom studenog dolazi prvi krug kolokvija i stvari se počnu mijenjati. Naravno da će se zalomiti barem jedan izlazak u tijeku rokova, kava s koje ćeš se vratiti drugi dan ili neprospavana noć jer ste pogledali cijenu sezonu omiljene serije, ali budite spremni na to ranije. Organizirajte si učenje, pripremite zalihe kave i prionite na posao.

  Pripremite se i na ogromnu količinu stresa i barem dva – tri „živčana sloma“. Prvi krug kolokvija obično se piše sredinom studenog, a drugi krug u zadnjem tjednu nastave. Da! Upravo tako, svi predmeti u istom tjednu, a onda vrlo brzo nakon toga kreću zimski ispitni rokovi. Veljaču je definitivno najteže preživjeti, imaš osjećaj da nikad neće proći, vani je hladno, želite doma, umorni ste, ne spavate i polako pucate.  Čekanje rezultata, profesoru se ne žuri objaviti, a onda vidiš da imaš 49,5 bodova, a 50 je bilo za prolaz i tu se slamate. Tek u tim trenutcima započinje pravi studentski život u pravom smislu te riječi i više niste brucoši.

  Naravno, svako studiranje shvaća na svoj način. I stvarno kada budeš završna godina fakulteta i pogledaš unazad, studiranje je odličan i neponovljiv period. Međutim, jednostavno obveze moraš kad’ tad’ odraditi, moraš napisati seminarski rad, položiti ispite ili izaći na usmeni, a u svakom slučaju bolje prije nego kasnije. Ne možete pobjeći ni od izlazaka, kava i druženja i to je veliki dio studentskog života. Bit će izazovno i uzbudljivo, kreni se pripremati na vrijeme.