Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

  podijelite na društvenim mrežama

  Programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

   

   

  U Republici Hrvatskoj program Erasmus+ provodi se 7 godina, te je u projektnim aktivnostima sudjelovalo preko 112.000 građana svih generacija, iz ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih. Od 112.000 sudionika njih čak 57 tisuća bilo je na mobilnosti u inozemstvu. Također, tijekom proteklog sedmogodišnjeg razdoblja u Republici hrvatskoj je ugovoreno više od 2800 Erasmus+ projekata, za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava.

   

   

  Program Europske snage solidarnosti u Hrvatskoj se provodi od 2018. godine, te je u programu sudjelovalo 2.500 domaćih i stranih sudionika, a među njima je bilo više od polovice mladih s nižim mogućnostima. U narednom sedmogodišnjem razdoblju s okvirnim proračunom od 1,009 milijardi eura ponudit će brojne mogućnosti za volonterske aktivnosti i projekte solidarnosti za najmanje 270.000 mladih Europljana. Prema najavama u 2021. godini hrvatski će korisnici imati na raspolaganju oko 1,4 milijuna eura.

  Za provedbu ovih programa u Hrvatskoj je nadležna Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) u čijoj je organizaciji zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade predstavljena nova generacija ovih programa – „Novi početak za bolje sutra – Erasmus+ i Europske snage solidarnosti“.

  Sudionici konferencije su osim novosti u programima mogli pogledati osobna iskustva korisnika i primjere kako programi pridonose boljem obrazovanju, društvenoj uključenosti, većim mogućnostima za mlade, te nude inovativna rješenja za izazove današnjice i razvoj vještina budućnosti.

  Prikazano je i pet filmskih priča  u režiji Roberta Knjaza u kojima korisnici programa kroz vlastita iskustva i doživljaje dočaravaju kako su programi ostavili neizbrisiv trag na njih i društvenu zajednicu.

  Sebastijan Kos: Ostvario sam svoje snove 

  Sebastijanu Kosu, bivšem studentu mehatronike s Veleučilišta u Bjelovaru stručna Erasmus+ praksa u Grazu širom je otvorila vrata svjetske biznis scene. Priliku je objeručke prihvatio i uspio.
  Trenutno je najponosniji na svoj poslovni angažman u Abu Dhabiju gdje gradi planinu od pijeska. Erasmus+ mu je, kaže, pomogao ostvariti snove.

  Dubrovačka strukovna škola: Učenici postaju STEM – gospari 

  Uz pomoć programa Erasmus+ Pomorsko tehnička škola Dubrovnik odlučila je napraviti pomak u obrazovanju i modernizirati nastavu robotike. Čak su stvorili i školski robometni tim, a najsretniji su jer su uspjeli motivirati učenike da kreativnije i aktivnije sudjeluju u nastavnom programu. Neki su odlučili nastaviti školovanje na fakultetima u Splitu i Zagrebu.

  Antonio i Sanja: Prilike koje mijenjaju život 

  O tome kako Erasmus+ stvara prilike za bolje sutra mladih i osoba s manje mogućnosti otkrivaju Antonio Vicković i Sanja Tarczay iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, koja je ujedno i prva gluhoslijepa osoba s titulom doktorice znanosti u Hrvatskoj.

  Andreja Sedlar: Usprkos strahovima usudila sam se i uspjela!

  Andreja Sedlar je nekada bila broker tj. osoba koja trguje dionicama. I onda se dogodila ona velika kriza 2008. godine, pa je 35. godini života odlučila postati teta u vrtiću. Danas je odgojiteljica u Dječjem vrtiću Varaždin, gdje sa svojim Leptirićima istražuje i koristi dobrobiti Erasmusa+ i digitalne platforme eTwinning zahvaljujući kojima surađuju s brojnim partnerima iz cijele Europe.

  5. Patrycja Pieniazek: Kako osigurati bolje sutra za društvo 

  Magistra kroatologije Poljakinja Patrycja Pieniazek došla je u Hrvatsku na studentsku razmjenu i odlučila ostati jer je shvatila kako je u našoj zemlji pronašla svoje mjesto pod suncem. Sudjelovanjem u volonterskim projektima Europskih snaga solidarnosti uvjerila se kako volontiranje pozitivno utječe na osobni rast mladih te razvoj društva. Osim u lokalnoj zajednici pruža im i mogućnost međunarodnog volontiranja gdje upoznaju druge kulture, strane jezike i uče mnoge vještine koje poslodavci cijene.

  Izvor: https://www.mobilnost.hr/erasmusplus-ess/uspjesnice/