Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

       Predsjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske Lara Mandić u intervjuu približava novoformirano tijelo i planove za aktualnu godinu

  Recite nam nešto o sebi, možete se i osvrnuti na svoj dosadašnji rad u Savjetu mladih Požeško-slavonske županije, koja su Vaša djelovanja na županijskoj razini, kada su u pitanju mladi?

  „U radu Savjeta mladih Požeško-slavonske županije osobno sudjelujem od 2014. godine i u tom periodu obavljala sam dužnosti i zamjenika člana i člana savjeta. U ožujku 2022. godine, preuzela sam odgovornu i časnu funkciju predsjednice Savjeta mladih Požeško-slavonske županije, vođena željom da kao savjetodavno tijelo pri županiji kontinuirano doprinosimo mladima i njihovom položaju u društvu.

  Tijekom protekle dvije godine uspješno smo realizirali niz aktivnosti usmjerenih prema stvaranju boljitka za mlade u našoj županiji. Posebno bih istaknula nekoliko projekata koje provodimo, a koji su postali prepoznatljivi u našoj sredini. Već nekoliko godina organiziramo nagradni natječaj za učenike srednjih škola na području Požeško-slavonske županije, s ciljem nagrađivanja najboljih učenika financiranjem troškova osposobljavanja za vozačku dozvolu, a redovito suorganiziramo i Norijadu, popularnu proslavu zadnjeg dana škole za maturante. S ponosnom mogu reći da smo izuzetno aktivni, sudjelujemo na raznim konferencijama i okruglim stolovima kako bi se naš glas čuo i kako bi potaknuli dijalog o temama važnima za mlade. Uz to što svoj rad usmjeravamo prema mladima trudimo se osluškivati potrebe naše zajednice i pomoći onima koji su u nekom trenutku u nepovoljnijem položaju pa bih tako izdvojila akciju na koju smo također izuzetno ponosni, a to je suorganizacija humanitarnog koncerta benda Crvene jabuke u kojoj nam se pridružio velik broj mladih iz cijele Požeško-slavonske županije, a prikupljena sredstva usmjerena su za liječenje naše mlade sugrađanke. Proteklu godinu završili smo s donacijom djeci i mladima u  Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, a mogu najaviti da ćemo i u godinama pred nama biti aktivni u sličnim inicijativama.“

  Nakon što ste postali predsjednica novoformiranog Savjeta mladih Republike Hrvatske, koji su Vaši planovi za aktualnu godinu?

  „Raduje me što sam dio novoosnovanog Savjeta mladih Republike Hrvatske i što imam priliku raditi s mladim ljudima iz različitih dijelova države jer smatram da svaki pojedinac donosi svoje specifične perspektive i iskustvo u rad Savjeta mladih Republike Hrvatske.

  Upravo činjenica da novoformirani savjet okuplja mlade iz čitave Hrvatske čini ovo tijelo jedinstvenim, daje mu dimenziju što će zasigurno rezultirati novim i svježim inicijativama od općeg interesa. S obzirom na početnu fazu našeg rada, prioritet nam je uspostava radnih skupina koje će se posvetiti određenim tematikama i aktivnostima, a koje ćemo implementirati u naš Program rada koji mora sadržavati stvarne potrebe mladih s terena.

  Isto tako, mogu najaviti da ćemo kroz rad nastojati uskladiti rad svih savjeta mladih te aktivno razmjenjivati primjere dobre prakse iz svih regija u Hrvatskoj.“

  Koliko imate mogućnosti utjecaja na čelu tog tijela, za sudjelovanje u promjenama koje imaju cilj staviti mlade u fokus?

  „Uloga predsjednice Savjeta mladih RH pruža mi priliku za aktivno zagovaranje i promicanje interesa mladih na najvišim razinama odlučivanja, a sve s ciljem postizanja promjena koje će postaviti mlade u fokus društvenih zbivanja. Uz suradnju s članovima savjeta, imamo priliku aktivno participirati u kreiranju politika i programa koji će mladima pružiti bolje uvjete života. To uključuje rad na inicijativama koje potiču obrazovanje, zapošljavanje, sudjelovanje u društvenim procesima te općenito unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.“

  „Koja su Vaša razmišljanja o tome kako potaknuti mlade da se uključe u kreiranja politika, posebno onih za mlade?“

  Poticanje mladih da se aktivno uključe u kreiranje politika, posebno onih usmjerenih prema njihovim potrebama, ključno je za izgradnju inkluzivnog društva i ostvarivanje održivih promjena.

  Potrebno je kombinirati različite pristupe kako bi se mlade informiralo i kako bi se stvorila pozitivna klima za njihovu participaciju. Priliku za to vidim u digitalnom okruženju. Kroz digitalne alate, možemo im pružiti pristup informacijama i ukazati na različite mogućnosti koje im stoje na raspolaganju. Također, poticanje međusobnog dijaloga između mladih omogućuje zajedničko pronalaženje rješenja za izazove s kojima se suočavaju.

  Na konstituirajućoj je sjednici bilo spomenuto kako će se sljedeće sjednice Savjeta održavati van Zagreba, u drugim dijelovima Hrvatske koje članovi i predstavljaju. Recite nam znate li gdje i kada će biti organizirana sljedeća sjednica?

  „Izuzetno nam je važno da se sjednice Savjeta mladih održavaju u različitim dijelovima Hrvatske. Ovakav pristup omogućava ravnomjerno predstavljanje različitih regija te osigurava da glasovi mladih iz cijele zemlje budu jednako zastupljeni. Zbog logističkih pitanja sljedeća sjednica će se održati u Zagrebu, a onda je plan da radimo na decentralizaciji pa bi već iduća sjednica trebala biti u Slavoniji. „

  Ušli smo u „superizbornu“ godinu, što po Vašem mišljenju može potaknuti mlade da iskoriste svoje pravo glasa?

  „Mladima i njihovom sudjelovanju na izborima pridaje se sve veća pažnja u demokratskim društvima jer su upravo oni ključni sudionici u oblikovanju političke budućnosti. Mladi se često aktiviraju u trenutku kada politički akteri posvete pažnju temama koje su njima važne.

  Edukacija o političkom procesu i kandidatima ključna je u poticanju njihova interesa, a kao što sam rekla, dostupnost informacija putem digitalnih medija igra presudnu ulogu u pružanju relevantnih informacija koje će mladima biti dostupne. Mislim da je promocija važnosti sudjelovanja mladih na izborima ključna za izgradnju održivog i predstavničkog demokratskog društva. Kroz promociju aktivnog sudjelovanja na izborima, šalje se snažna poruka o važnosti mladih kao pokretača pozitivnih društvenih promjena. Sudjelovanje mladih na izborima znači da se njihov glas čuje i cijeni. To je prilika za izražavanje njihovih želja, vrijednosti i ideala te aktivno oblikovanje smjera u kojem će se društvo kretati.“

  Dolazite iz Slavonije, konkretno Požeško-slavonske županije, kako kao mlada osoba vidite budućnost svoje županije, ali i cijele Republike Hrvatske?

  „Unatoč svim izazovima iz okruženja, Požeško-slavonska županija uspješno iskorištava mogućnosti i resurse koji joj stoje na raspolaganju, a ono što je najvažnije za ostanak mladih u Slavoniji, osjetan je rast gospodarstva kroz smanjenje nezaposlenosti. U skladu s time, na budućnost uistinu gledam s optimizmom i entuzijazmom. Na području naše županije trenutno se provode i pripremaju razni projekti u sektorima kulture, obrazovanja, turizma, zdravstva i mnogim drugim sektorima, a koji u konačnici povećavaju standard života svih stanovnika pa među ostalim i mladih. Uzlazna putanja naše županije praćena je istom putanjom Republike Hrvatske koja je svojih prvih deset godina članstva u Europskoj Uniji iskoristila u najboljoj mogućoj mjeri. Vjerujem kako ćemo u istom smjeru nastaviti i dalje s naglaskom na osnaživanje gospodarstva i ravnomjeran regionalni razvoj države koja je danas članica i Schengenskog prostora i europodručja što nam daje nove mogućnosti, a vjerujem kako će one biti i iskorištene.“