Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Nekoliko savjeta za pisanje životopisa i motivacijskog pisma

  Susresti se s izradom životopisa prvi put nikome nije lako, pogotovo ako si student baš kao i ja, i ne znaš puno o poslovnom svijetu. Kada i nađeš određeni posao koji misliš da bi ti najviše odgovarao, moraš se dobro pripremiti i u životopisu predstaviti ono najbolje od sebe. Za to postoji format Europass koji za cilj ima jasno razumijevanje vještina i kvalifikacija radi mobilnosti građana Europe.  

  Iz formata Europassa sam shvatila kako transparentno i strukturirano iskazati svoja znanja i vještine.  Postupak je sljedeći: kliknite na priloženi link, direktno vas vodi u početak izrade vašeg životopisa. Možete odmah i kreirati svoj profil, no ako vas samo zanima i želite se okušati u izradi životopisa čisto iz znatiželje, možete nastaviti kao gost. 

  https://europa.eu/europass/eportfolio/screen/profile-wizard?lang=hr  

  Najvažnija stavka je ta da je svaki dio jasan i čitljiv te da nemate gramatičkih grešaka i prije svega važno je dobro proučiti oglas i prilagoditi se traženom. Nadalje, potrudite se priložiti što više informacija o vama i navedite iskustva koji baš vas čine pravom osobom za taj posao na koji se prijavljujete, no naravno i dalje pazite da je to napisano kratko i jasno bez previše nepotrebnih detalja. Navedite sva vaša znanja i vještine, no budite iskreni jer to se uvijek najviše cijeni. Što je još važno istaknuti je da prvo navodite najnovija iskustva te zatim sva prethodna. Meni osobno najteže kod pisanja životopisa je upravo taj dio gdje moram navesti svoja prethodna iskustva, a pošto ih mi studenti i nemamo baš puno ili imamo iskustva, ali s nekim slaganjem kutija ili lijepljenjem deklaracija koje i nisu u potpunosti najtraženije reference za budući posao, uvijek sam se pitala kako se onda zaposliti u struci i napisati super životopis, kada većina poslodavaca za ozbiljnije poslove traži minimalno godinu dana iskustva. No, čak ni s tim problemom ne treba odustati, već se treba potruditi da u životopis stavite puno ostalih znanja i vještina koje posjedujete poput znanja jezika, elektroničke pismenosti, sposobnosti organizacije i dobro snalaženje u timskom radu. 

  Uz ovu pomoć i malo vlastitog truda i vremena trebali biste imati poprilično dobar i prije svega kvalitetan Europass životopis. 

  Uz životopis, kod prijave za posao prilaže se i motivacijsko pismo koje ne bi trebalo biti dulje od jedne stranice i svrha samog pisma je zainteresirati poslodavca kako bi uopće pročitao vaš životopis. U njemu zapravo opisujete zašto želite raditi na tom radnom mjestu, odnosno što vas motivira. Nadalje, prije samog pisanja istražite neke zanimljivosti o poslodavcu te ih ukomponirajte u sami tekst kako biste se na taj način povezali s poslodavcem, odnosno osobom koja će čitati vaše pismo. Uz to je i važno navesti zašto biste se baš vi uklopili u takvu radnu okolinu te po čemu se vi razlikujete od drugih kandidata i koja vas postignuća čine najpogodnijim za taj posao. Tekst mora biti prikladan, jasan i čitljiv i radi preglednosti podijeljen u paragrafe.  

  U nastavku slijedi primjer ispravno i krivo napisanog životopisa.

  Ako i ti želiš pomoći i ispričati nam svoje iskustvo izrade životopisa javi se na „zapali iskru“. 

  Uredništvo portala Mladihr.hr