Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Održiv Božić 

   

  Zelena akcija poziva na smanjenje prekomjerne potrošnje u doba blagdana, odabir proizvoda s manjim utjecajem na zdravlje i okoliš te korištenje zakonskog prava na informaciju o posebno zabrinjavajućim kemikalijama u proizvodima.

  Kampanjom koju provode pod nazivom ToxicFreeXmas, želi se probuditi  svijest u građana o važnosti navedenog.

  ToxicFreeXmas kao dio međunarodnog projekta LIFE AskREACH. je europska kampanja u koju se uključila Zelena akcija.  Kroz seriju objava na društvenim mrežama prije Božića, govorit će o dokazano štetnim tvarima u proizvodima, kako ih izbjeći i koje su najbolje alternative. Kampanja će trajati do 23. prosinca i u narednim tjednima će se pružati informacije i ideje o održivijem i manje toksičnom Božiću.

  Kroz kampanju će pozvati potrošače na korištenje mobilne aplikacije Scan4Chem koja omogućuje upućivanje zakonski obvezujućih upita proizvođačima i trgovcima o prisutnosti posebno zabrinjavajućih tvari u proizvodima i to jednostavnim skeniranjem bar kodova proizvoda. Korištenjem svog prava na informaciju, potrošači mogu doprinijeti osvještavanju svih sudionika u dobavnom lancu o ovom problemu te dugoročno doprinijeti uklanjanju proizvoda, koji sadrže posebno zabrinjavajuće tvari, s polica trgovina. Svaki sken se računa jer  podizanjem svijesti možemo učiniti naš život održivijim.

  Kampanja ToxicFreeXmas provodit će se u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Grčkoj, Portugalu i drugim državama u Europi.

  Pozivamo vas da i vi zapratite hashtag #ToxicFreeXmas na društvenim mrežama.

   

  Podaci preuzeti s Zelena akcija