Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  1. SUDOKU PRVENSTVO HRVATSKE ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE (Vodice, 2021.)

  U subotu, 4.12.2021. je u Vodicama održana završna razina natjecanja prvenstva Hrvatske u sudoku za osnovne i srednje škole, u organizaciji Hrvatske Mense i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

  Plasman na završno natjecanje izborilo je 80 najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola, temeljem rezultata sa školskog (4780 natjecatelja), odnosno regionalnog natjecanja (665 natjecatelja).

  Ovo nije prvo takvo natjecanje; naime, splitski mensaši su za iste uzraste već sedam godina uspješno organizirali otvoreno prvenstvo Splita, uz sudjelovanje brojnih natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske. Obzirom da je i u drugim sredinama iskazan veliki interes za ovim natjecanjem, Hrvatska Mensa pokrenula je projekt Sudoku prvenstvo Hrvatske. Cilj ovog projekta je traženje mladih logičkih talenata za nastupe na svjetskim prvenstvima u sudoku (World Sudoku Championships) i logici (World Puzzle Championships). Spomenimo da su hrvatski juniori (do 18 godina) već imali nastupe na posljednja 3 svjetska prvenstva održana u Senecu (Slovačka, 2017.), Pragu (Češka, 2018.) i Kirchhaimu (Njemačka 2019.), a na dva posljednja Lijepa naša je imala i četveročlani tim juniora. Nažalost, zbog svjetske pandemije protekle dvije godine nije odražavan svjetski skup logičara, kojem je domaćin trebao biti Shanghai (Kina).

  Natjecanje je organizirano u tri razine: školsko, regionalno i državno prvenstvo, i u tri kategorije: Bistrići (I.-IV. razred OŠ), Kadeti (V.-VIII. razred OŠ) i Juniori (I.-IV. Razred SŠ).

   

  Način bodovanja je prikazan u knjižici natjecanja i BOOKLETu koje možete pronaći na POVEZNICI.

  Sve ostale informacije i rezultate natjecanja pronađite na POVEZNICI.

  Informacije preuzete s Hrvatska Mensa