Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Najavljeni mladi tvorci europske baštine 2022. 

   

  Pripremite se! Od 15. kolovoza 2022. do 31. prosinca 2022. Traže se vaše vizije baštine!

  The Young European Heritage Makers je natjecanje za mlade u Europi i dio je European Heritage Days najpoznatijeg participativnog kulturnog događaja. S do 70 000 događanja koja se svake godine organiziraju u 48 europskih država potpisnica Europske kulturne konvencije i oko 30 milijuna posjetitelja, EHD, kao zajednička akcija Vijeća Europe i Europske komisije, jedinstven je primjer lokalne inicijative koju organiziraju i dijele milijuni ljudi koji žive u Europi.

  Posjetite internetsku stranicu EHD -a i pogledajte prezentaciju projekta koji će donijeti budućnost na #HeritageMakers i vratiti naglasak na mlade. To može uključivati materijalnu baštinu kao što su spomenici i građevine, obilježja prirodnog krajolika ili nematerijalna baština koju dijeli njihova zajednica, kao što su ples, pjevanje ili lokalne kulturne tradicije. Također, kreativne interpretacije su vrlo ohrabrene.

  Mentori su potrebni! 

  Uloga mentora je voditi Young European #HeritageMakers kroz proces istraživanja. Mentori su stručnjaci uključeni u nadgledanje skupina djece i mladih, organizacija mladih ili škola i fakulteta. Mogu se pronaći i u udrugama ili organizacijama čije je područje stručnosti baština ili obrazovanje (na primjer, timovi za obrazovanje u muzejima ili knjižnicama i informativni timovi) te su uključeni u rad s djecom i mladima. To mogu biti organizacije mladih (kao što su izviđači) ili skupine lokalne zajednice, a ovisit će o tome gdje živite.

  3 koraka da podijelite svoju priču!

  1. Organizirati aktivnost sa skupinom mladih u dobnim kategorijama: djeca rođena od 2011. do 2016. i mladi rođeni od 2005. do 2010. pod temom Mladi tvorci europske baštine.
  2. Predstaviti ishod aktivnosti putem: videozapisa od najviše 5 minuta ili fotografije, slike, crteža ili drugog vizualnog medija, popraćen opisom ne duljim od 800 riječi.
  3. Učitajte rad svoje skupine na web-mjesto EHA-e (Obrazac će biti aktivan od 15. kolovoza) s pojedinostima o sudionicima.

  Više informacija o događajima potražite na web-mjestu, uključujući i kako se prijaviti.

  Inspiraciju za svoje aktivnosti pronađite u novoj brošuri Održiva baština s više ideja za događanja.

   

   


  Fotografija preuzeta sa službene stranice Europske godine mladih.

  Podaci preuzeti sa službene stranice Europske godine mladih.