Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Nezaposlenost mladih

  Tržište rada jedno je od najboljih pokazatelja razvijenosti gospodarstva i kulture rada u nekoj državi. Postoji nekoliko različitih segmenata koji se proučavaju vezano uz tržište rada, a jedan od njih je svakako i zaposlenost mladih ispod 25 godina.

  Kada je tim koji razvija projekat za zapošljavanje srednjoškolaca i studenata, Mladirade.hr, krenuo s razvojem projekta, najviše motivacije za projekt našli su iz vlastitog iskustva jer isto kao i većina srednjoškolaca, pronalazak posla za njih bio je gotovo nemoguća misija. Proučavanjem problema dolazi se do poražavajućih podataka kako je Hrvatska po nezaposlenosti mladih 3. u Europi, a ispred nje su samo Grčka i Španjolska. Stopa nezaposlenosti mladih ispod 25 godina 2015. godine u Hrvatskoj bila je 43.5%.*

  Problemi s kojima se svaki srednjoškolac susreće je nepripremljenost za tržište rada. Većina gimnazijalaca izlazi iz srednje škole bez radnog iskustva, a srednjoškolci koji imaju stručnu praksu u sklopu nastave ne dobivaju kvalitetno znanje i vještine. Za srednjoškolce do sada nije postojalo regulirano web mjesto za pronalazak poslova, kao ni regulacija da dobe maksimum iz srednjoškolskih praksi kako bi što bolje bili pripremljeni za tržište rada.

  Drugi veliki problem kod zapošljavanja srednjoškolaca jest zakonska osnova koja onemogućuje srednjoškolce da rade tijekom školske godine, već mogu raditi samo tijekom školskih praznika. Dosta srednjoškolaca, ako i uspiju pronaći posao, pronalaze ga u sezonskim poslovima koji nisu uvijek najbolja rješenja za rani razvoj karijere i upoznavanje s radinim okruženjem, već služe srednjoškolcu samo kao prilika da zaradi džeparac i stekne radne navike i disciplinu, što je naravno isto tako vrlo bitno.

  Kao nadu u bolju situaciju za mlade vidi se u brzom razvoju IT tvrtki i startupa koji ciljaju mlade kao svoje radnike. Ovakve prilike su vrlo primamljive mladima jer im osim rada u kreativnom i brzo razvijajućem okruženju, daje priliku povezivanja s poznatim i istaknutim osobama s poslovne scene.

  Zadatak projekta Mladirade jest optimizacija postojećeg sustava zapošljavanja mladih te kreiranje nove kulture rada i obrazovanja mladih gdje će mladi rano ulaziti u poslovni svijet i stjecati bitne radne navike kako bi što bolje izgradili svoje karijere.

  *Izvor: Eurostat, obrada HGK

  Autor: MladiRade.hr