Budite odgovorni logo

podijelite na društvenim mrežama

Mjesec borbe protiv ovisnosti

 

Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenoga do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti na problematiku zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti i pozvati na aktivnu borbu protiv ovisnosti.

 

S navedenim na umu, donosimo nekoliko zabrinjavajućih statističkih podataka*:

– 38,4% odraslih osoba su pušači

– najviše osoba koje trenutno puše nalaze se u skupini između 25 i 34 godine (43.6%)

– 9/10 odraslih barem je jednom u životu konzumiralo alkohol (90.9%), a sličan postotak utvrđen je i kod mlađih odraslih (92.8%)

– Alkohol je u posljednjih godinu dana konzumirala većina odraslih (83.3%), kao i mlađih odraslih (89%).

– Barem jednom u životu neku ilegalnu drogu uzimalo je više od trećine mlađih odraslih (37.8%).

– Neku ilegalnu drogu u posljednjih godinu dana uzimala je svaka četvrta osoba u dobi između 15 i 24 godine (24.6%), a po učestalosti uzimanja slijedi dobna skupina između 25 i 34 godine (18.5%).

– Kanabis je barem jednom u posljednjih godinu dana uzimao svaki peti mlađi odrasli (20.3%).

 

Osim spomenutih uzročnika ovisnosti (duhan, alkohol i droga), ovisnost mogu izazvati i radnje poput klađenja ili prekomjernog korištenja interneta i videoigara.

 

Možemo zaključiti kako je mladima potrebna edukacija o štetnosti opojnih sredstava te mjere prevencije kako bismo zaustavili negativne trendove i ostvarili ciljeve Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

 

Ugrožavanje vlastitog, a ponekad i tuđeg, zdravstvenog stanja ili gubitak sjećanja na prethodnu večer nakon prekomjernog konzumiranja opijata (baš onda kada trebamo stvarati uspomene kojih ćemo se zauvijek sjećati) nisu izvor zabave već veliki problem s kojim se trebamo suočiti.

 


*Navedeni podatci rezultat su istraživanja raširenosti i obrazaca uporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske koje je 2019. godine proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, a dostupni su na POVEZNICI.