Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Misli more. Misli plavo: Intervju s Anom Čalić

  1. Tko je Ana Čalić?

  Moje ime je Ana Čalić te sam osnivačica platforme Misli More. Pohađala sam Gimnaziju u Puli te završila predidplomski studij Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Preddiplomski studij mi je dao izvrstan uvid u svijet znanosti, poboljšao moje razumijevanje okoline, ali me i naučio logičkom zaključivanju. Nakon preddiplomskog studija željela sam upisati interdisciplinarni smjer na internacionalnom sveučilištu, radi dodatnog iskustva. Završila sam diplomski studij na Vrije Universiteit u Amsterdamu, smjer Science, Business & Innovation uz specijalizaciju Energy & Sustainability. Školovanje i život u Amsterdamu su mi pružili niz novih mogućnosti, kontakata, ali i inspiraciju u vidu održivog razvoja.

  Tokom studentskih dana radila sam nekoliko poslova vezanih uz (digitalni) marketing, no praktički sam od rođenja vezana uz nautičku industriju, radi obiteljske tvrtke u kojoj trenutno radim. Imala sam prilike biti na prodajnim i marketinškim pozicijama, no i biti uključena u ljudske resurse.  Nautička industrija mi je uvijek bila privlačna te sam uvijek s jednostavnošću učila o raznim promjenama i dionicima unutar industrije.

  2. Što je platforma Misli more. Misli plavo.? S kojim je ciljem pokrenuta i kome je namijenjena platforma?

  Misli More je interdisciplinarna platforma s edukativnim i promotivnim karakterom, koja nastoji ujediniti mlade i pionire u nautičkoj industriji Hrvatske kroz održivi razvoj. Misli More je osnovana s nekoliko različitih ciljeva. Prvo, broj mladih u nautičkoj industriji u Hrvatskoj je nizak. Nautička industrija nudi mnoštvo mogućnosti za mlade u tehničkim znanostima, financijama, računovodstvu, biznisu, ali i održivom razvoju. Cilj je približiti nautičku industriju mladima kao moderno mjesto za rad, razvoj i edukaciju.

  Moje diplomsko obrazovanje temeljeno je na održivom razvoju. Sam održiv razvoj i kružna ekonomija u Europi nisu još stavljeni u nekakve konkretne okvire, no odlučila sam pokušati istražiti načine implementacije kružne ekonomije u nautičku industriju. Kroz individualno istraživanje, ali i razgovora s mnogim nacionalnim i internacionalnim kompanijama, Misli More nastoji educirati kroz blog postove i društvene mreže o tim mogućnostima. Ne fokusiramo se isključivo na jedan, apsolutni pristup, već postepeno istražujemo niz noviteta i mogućnosti.

  Naposljetku, tu su postojeće tvrtke kroz koje Misli More želi provesti radnu, održivu tranziciju. To su pioniri u nautičkoj industriji u Hrvatskoj, koji bi apliciranjem solucija za održivi razvoj posljedično stvorili radna mjesta u (održivoj) nautičkoj industriji u Hrvatskoj.

  3. Na Vašim stranicama postoji rubrika usluga koje nudite. Možete ih ukratko predstaviti: tko i za što Vam se može obratiti?

  Mogu nam se obratiti svi dionici nautičke industrije i oni koji to žele postati. Prvenstveno tu ističemo projekt mladih (profesionalaca) u nautičkoj industriji te još dodatni projekti koji su još u konceptualnoj fazi. Dodatno, nudimo edukacije i seminare za postojeće dionike nautičke industrije na temu održivog razvoja i kružnog gospodarstva.

  Potičemo mlade, bez obzira bili studenti, zaposleni i/ ili nezaposleni da nam se obrate s bilokakvim pitanjima, nedoumicama, ali i idejama vezanim uz nautičku industriju, kako bi ih uključili u naše kontakte, projekte te buduće evente.

  4. Što biste naveli kao prednosti vođenja platforme (i profila na društvenim mrežama) te na kakve poteškoće nailazite?

  Prednost vođenja platforme je mogućnost da sami stvarate mnoštvo korisnih kontakata, približavate se željenim interesnim skupinama, pratite novosti na društvenim mrežama, ali i sami stvarate brend imidž kojim se želite predstaviti. Neke od digitalnih poteškoća su algoritmi društvenih mreža, čije je funkcioniranje potrebno shvatiti kako bi se postigao željeni doseg i naravno, stvaranje sadržaja koji je interesantan mladima te poručuje angažman i povratne informacije.