Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Međunarodni dan mladih

  Portal mladi.hr želi vam čestitati Međunarodni dan mladih 2022. godine!

   

  Tematika ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih važnost je međugeneracijske solidarnosti i stvaranja svijeta za sve uzraste. Podizanje svijesti o preprekama međugeneracijskoj solidarnosti, posebice dobnoj diskriminaciji koja ima štetne učinke na društvo u cjelini, glavni je cilj ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih.

   

  Klimatske promjene, pandemija COVID-19 i druge globalne krize pokazale su nam da moramo imati učinkovite odgovore na trenutne i nadolazeće izazove, a to možemo uspješno postići prvenstveno kao zajednica koja promiče međugeneracijsku solidarnost i jednakost. Povijest nam pokazuje da je društvo bilo u stanju prilagoditi se izazovima s kojima se suočavalo i pritom sačuvati društvenu povezanost. I danas svjedočimo opstanku međugeneracijska solidarnost i altruizma unatoč stresu koji se stavlja na društva u razvoju, koja se bore uravnotežiti sve veće zahtjeve brige za starije generacije.

   

  U promišljanju aktualnih i budućih politika kao društvo dužni smo poticati i njegovati pozitivan i uvažavajući stav generacija jednih prema drugima, kao glavne vrijednosti međugeneracijske solidarnosti i kao zalog za ostvarivanje međugeneracijske jednakosti.

   

  Mnogi mladi ljudi imaju dojam da se s njima zapravo ne razgovara i da ih se ne čuje. Međutim, entuzijazam, snaga i energija kojom zrače mlade osobe snažni su u stvaranju pozitivnih promjena u društvu koje su nam potrebne više nego ikada. Mladim ljudima treba osigurati prostor i prilike da iskažu svoje interese i stajališta prilikom donošenja važnih odluka za budućnost.

  Stoga, povodom današnjeg Međunarodnog dana mladih, želimo pozvati sve mlade da se aktivno uključe u svoje lokalne i regionalne zajednice, da iskoriste sve mogućnosti i prilike koje im se nude, kao i iskustvo starijih generacija, te grade budućnost kakvu žele i zaslužuju imati.