Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Matura 2022./2023. – što očekivati?

   

  Prvo polugodište školske godine 2022./2023. već je na pola puta, a to najteže pada završnim razredima srednje škole: maturantima. S početkom prosinca počinju i prijave na ljetni rok ispita državne mature. Pripremanje ispita te odabir željenog studija uz sve školske i izvanškolske aktivnosti mnogima je najstresniji period s kojim se susreću, ali ako se krene na vrijeme – sve se stigne!

  Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio je kalendar prema kojem državna matura u ljetnom roku s prvim ispitima kreće 31. svibnja, a zadnji ispit održati će se 28. lipnja. Od obaveznih predmeta, prvi je na redu strani jezik (2. lipnja Engleski jezik, 5. lipnja Njemački jezik). Ispit Hrvatskog jezika podijeljen je na dva datuma: 26. lipnja pišu se test i sažetak, a 27. lipnja esej. Ljetni rokovi završavaju 28. lipnja s ispitom iz Matematike.

   

  HRVATSKI JEZIK

  Ove godine, najveće promjene događaju se u ispitu nastavnog predmeta Hrvatski jezik. Dosadašnja praksa izbora A i B razine ispita zamijenjena je jedinstvenom razinom za sve redovne učenike i ostale pristupnike koji polažu državnu maturu.

  Prema ispitnom katalogu za Hrvatski jezik u novom izdanju ispita postoje 3 ispitne cjeline: čitanje, književnost i hrvatski jezik, sažetak te školski esej. Ispit će sveukupno trajati 340 minuta, od čega je 180 minuta namijenjeno za prvi dan, a 160 minuta za drugi ispitni dan (esej).

  Prva ispitna cjelina sastoji se od 58 zadataka, a ukupno donosi 62 boda. Pitanja se postavljaju iz 5 potpodručja: čitanje književnoga teksta, čitanje neknjiževnoga teksta, teorija i povijest književnosti, ustroj hrvatskoga jezika te primjena ustroja hrvatskoga jezika.

  Druga ispitna cjelina ispituje pisanje jednog od funkcionalnih tekstova, a zadan je sažetak koji mora sadržavati 200-250 riječi te je maksimalni broj bodova 18.

  Završni dio je školski esej koji će ispitanicima omogućiti maksimalno 30 bodova. Književna djela koja se ispituju na ovogodišnjem školskom eseju su:

  1. Ujević, Tin, izbor iz poezije
  2. Krleža, Miroslav, Gospoda Glembajevi
  3. Novak, Vjenceslav, Posljednji Stipančići
  4. Goethe, Johann Wolfgang, Patnje mladog Werthera.

  Za što bolju pripremljenost na maturi, predlažemo da riješite Ogledni ispit koji možete pronaći na POVEZNICI.

   

  KAKO SE PRIPREMITI?

  Državna matura jedan je od bitnijih trenutaka u obrazovanju jer je iznimno važna za daljnju budućnost onih koji žele nastaviti svoje obrazovanje. Zbog svoje važnosti, mnogima prouzrokuje stres. Predlažemo 5 savjeta koji će vam pomoći u tome da ostanete smireni i na ispit iziđete bez grča!

   

  1. Ne zanemarujte osnovne ljudske potrebe

  Nutritivno bogata hrana, puno tekućine (vode!), kvalitetan san i šetnja na svježem zraku elementi su koje često zanemarujemo kada smo pod stresom i ˝zalijepljeni˝ za stolicu učeći. Međutim, izostanak osnovnih ljudskih potreba smanjuje i našu produktivnost tijekom rada. Kako ne bismo zaboravili na svoje potrebe – uključite podsjetnike na pametnim telefonima! 🙂

  1. Napravite plan učenja

  Ispišite si koje predmete polažete, njihove datume održavanja, koliko sati dnevno možete izdvojiti za pojedini predmet, s čime ćete započeti učenje pojedinog predmeta…

  Plan možete izraditi na svojim mobitelima, ali i u obliku mentalne mape koju ćete postaviti u svoj prostor za učenje kao podsjetnik. Nije bitno samo izraditi plan, već se napisanog i držati!

  1. Riješite ogledne ispite i ispite prethodnih godina

  Kako biste se što bolje upoznali s primjerima podataka koji se ispituju na državnoj maturi, ali i provjerili svoje trenutno znanje, riješite ispite koji su dostupni na stranicama NCVVO-a.

  1. Opskrbite se materijalima za učenje

  Prikupite sve bilježnice, skripte, udžbenike i vježbenice predmeta koje polažete i iz njih izdvojite područja ispitivanja prema Ispitnim katalozima.

  1. Upišite se u pripreme za maturu

  Smatrate li da vam je potrebna pomoć u učenju, istražite opcije priprema za maturu u svojem okruženju. Određena sveučilišta, poput Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održavaju pripreme za državnu maturu besplatno!

   

  Sretno s pripremama! ?