Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Prijavi se: ljetna škola “Planiranje gradova budućnosti”

   

  Pozivaju se studenti/ce visokih učilišta u Hrvatskoj i mladi stručnjaci/kinje da iskoriste jedinstvenu priliku i prijave se na besplatnu ODRAZ-ovu ljetnu školu o planiranju gradova budućnosti koja će se održati od 17. do 21. srpnja 2023. u kampusu na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana. U interdisciplinarnom okruženju pod vodstvom mentora, polaznici/e će imati priliku baviti se temom prometno-prostornog planiranja i participativnog procesa u planiranju javnih prostora te izraditi prijedlog idejnog rješenja razvoja odabranih područja u Šibeniku. Naglasak je na stvaranju održivih i klimatski neutralnih gradova ugodnih za život. Ljetnu školu organizira ODRAZ u suradnji s vanjskim stručnjacima u sklopu projekta CLIMASUM. Rok za prijavu: 28. lipnja 2023.

  Cilj ljetne škole

  Pružiti mladim stručnjacima i studentima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanja u   interdisciplinarnim timovima pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih ograničenja.

  Specifičnost Ljetne škole očituje se u mogućnosti praktičnog rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama / problemima te procesu izrade idejnog rješenja za odabrano područje.

  Planiranje gradova budućnosti podrazumijeva interdisciplinaran pristup i uključivanje svih dionika, a posebice samih građana kako bi gradovi doista bili po mjeri ljudi i ugodni za život.

  Tko se može prijaviti?

  Ljetna škola namijenjena je studentima/cama studijskih programa u području prometnih znanosti, geografije, prostornog planiranja, arhitekture i urbanizma, urbanog šumarstva, građevine, sociologije i sl.
  te mladim stručnjacima iz relevantnih udruga i lokalne samouprave.

  U programu ljetne škole mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 29 godina iz cijele Hrvatske.

  Prijava mora sadržavati:

  • popunjeni online obrazac prijave
  • motivacijsko pismo (u okviru online prijave) u kojem prijavitelj objašnjava zašto je dobar kandidat/kinja za sudjelovanje na ljetnoj školi

  S obzirom na to da je broj mjesta ograničen (20 sudionika), pri odabiru sudionika vodit ćemo računa da okupimo polaznike iz različitih studijskih programa i područja, pri čemu ćemo posebno uzeti u obzir motivacijsko pismo svakog prijavljenog.

  Prijavi se do 28. lipnja i postani polaznik ODRAZ-ove ljetne škole putem OBRASCA.

  Nakon isteka roka za prijavu, svi prijavljeni će putem elektroničke pošte biti obaviješteni o statusu prijave.

  Teme

  Prometno-prostorno planiranje, ublažavanje klimatskih promjena, klimatski-neutralan grad, promjene ponašanja i navika u kontekstu urbane mobilnosti, uključivanje građana u participativni proces planiranja javnog prostora, planiranje i razvoj gradova budućnosti, izrada modela i rješenja za identificirane prostorne probleme.

  Detaljan program* ljetne škole bit će objavljen uskoro!

  *Program škole počinje 17. srpnja (ponedjeljak) u 12 h, a završava 21. srpnja (petak) oko 15 h.

  Opis aktivnosti

  Na četverodnevnoj radionici interdisciplinarni timovi pod vodstvom mentora dizajnirat će procese i idejna rješenja za pojedina područja u Šibeniku koja rezultiraju prostorom ugodnijim za život i po mjeri građana. Nakon uvodnih predavanja i upoznavanja s odabranom temom, timovi će imati prilike istražiti odabrano područje i uključiti građane u svoj rad, a rezultate će naposlijetku prezentirati predstavnicima Grada Šibenika i ostalima zainteresiranima.

  Rezultati

  Mladi podijeljeni u interdisciplinarn timove izradit će prijedloge razvoja idejnog projekta / modela, koji uključuje participativni proces u planiranju javnog prostora (ankete/intervjui s građanima) te pored tekstualnog uključuje i grafički prijedlog te kartografski prikaz predloženog rješenja.

  Troškovi edukacije

  Sve troškove (prijevoza, smještaja i prehrane) pokriva organizator Ljetne škole.
  Napomena: refundirat će se samo troškovi karte javnog prijevoza (ne uključuje naknadu troškova dolaska osobnim vozilom).

  Predstavljanje studentskih radova

  Posljednji dan ljetne škole, u suradnji s Gradom Šibenikom bit će organizirano predstavljanje studentskih radova predstavnicima Grada Šibenika i široj javnosti. Idejna rješenja koja će mladi izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti  na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

  Smještaj

  Kampus Tvrđave sv. Ivana, Put Tanaje 29, 22000 Šibenik

  O Kampusu

  Kampus šibenske Tvrđave sv. Ivana je smješten unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde. Nedavno je otvoren nakon kompleksne obnove. Ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor. Predviđen je za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka
  i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave i razmjena.

  O interdisciplinarnim radionicama i ljetnoj školi

  Od 2018., u interdisciplinarne radionice za studente i ljetnu školu za mlade bilo je uključeno preko 140 studenata/mladih s 10 fakulteta (Fakultet prometnih znanosti, Arhitektonski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet – Geografski odsjek, Filozofski fakultet – Odsjek za sociologiju, Sveučilište Sjever – Odjel za održivu mobilnost i logistiku i Odjel za graditeljstvo, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet, Agronomski fakultet, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje)

  Kako nam je bilo prošle godine na prvoj ODRAZ-ovoj ljetnoj školi, saznajte OVDJE.

  Istražite prijedloge studentskih idejnih rješenja s naših interdisciplinarnih radionica!

   


  ODRAZ-ova ljetna škola dio je aktivnosti projekta “CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti”. Više informacija o projektu: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/climasum-ublazavanje-klimatskih-promjena-putem-odrzive-urbane-mobilnosti/