Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Konferencija o budućnosti Europe

  podijelite na društvenim mrežama

  " „Ljudi moraju biti u središtu svih naših politika. Zato želim da svi Europljani aktivno sudjeluju u konferenciji o budućnosti Europe i imaju vodeću ulogu u utvrđivanju prioriteta Europske unije. Uniju sutrašnjice možemo izgraditi samo zajedničkim djelovanjem.” Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

  Konferencija o budućnosti Europe

   

  Izvor: Pixabay

   

  Konferencija o budućnosti Europe je veliki paneuropski demokratski projekt pokrenut s ciljem sudjelovanja europskih građanki i građana u odlučivanju kako bi se Europska unija trebala razvijati i što bi trebali biti njezini prioriteti.

   

  Konferencija je otvorena u nedjelju, 9. svibnja 2021., na Dan Europe u Europskom parlamentu u Strasbourgu te će trajati godinu dana, do proljeća 2022. godine.  Video – vezom na konferenciji je sudjelovalo oko 500 sudionika, građana EU-a, predstavnika civilnog društva i ministara vanjskih poslova zemalja članica. Sudjelovalo je i 27 studena

  ta iz svih država članica koji sudjeluju u programu studentske razmjene Erasmus+.

  Ovo je prva takva konferencija, a riječ je  o velikom demokratskom projektu bliskom građanima u čijem je središtu višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, međusobno se povezivati, predlagati rješenja i inicijative iz područja: klimatskih promjena i okoliša, zdravlja, snažnijeg gospodarstva, socijalne pravde i radnih mjesta, odnosna EU i ostatka svijeta, vrijednosti i prava, digitalne transformacije, europske demokracije, migracija, obrazovanja, kulture, mladih i sporta.

  Konferencija predstavlja odraz raznolikosti Europske unije, čiji je cilj doprijeti do svih kutaka EU – a, ne samo glavnih gradova, i ojačati vezu između Europljana i institucija koje im služe. Na sudjelovanje na konferenciji posebno se potiču mladi. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne skupštine čije će se zasjedanje održati jednom u šest mjeseci, a u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednaki broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata, te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjelovat će još 54 predstavnika Vijeća (dva mjesta za svaku državu članicu), tri člana Europske komisije, te predstavnici Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

  Konačno izvješće Konferencije treba biti usvojeno konsenzusom predstavnika nacionalnih parlamenta, Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije.

   

  Izvor: Europska komisija