Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Konferencija o budućnosti Europe – Hrvatska

  podijelite na društvenim mrežama

  Konferencija o budućnosti Europe – Hrvatska

   

  Christian Lue, Unsplash

   U utorak, 11. svibnja 2021., otvorena je „Konferencija o budućnosti Europe – vizija Hrvatske“ u Velikoj vijećnici Hrvatskog sabora. Konferenciju je organizirao Hrvatski sabor i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Mrežom centara Direct u Hrvatskoj.

  Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a uvodno se obratila i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije za budućnost Europe Dubravka Šuica te u ime Europskog parlamenta zastupnik Karlo Ressler.

  Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je kako je za konferenciju želio odabrati teme koje nisu uobičajene u Saboru i pozvati sudionike koji svojim primjerom i projektima Hrvatsku prikazuju kao modernu zemlju, usmjerenu prema budućnosti.

  Također, dodao je kako su digitalna i zelena transformacija fokus današnje Europe te to mora biti i u fokusu naše domovine. Ljepota i okoliš naše zemlje su ono što nas razlikuje od drugih te ono što privlači ljude i po čemu je Hrvatska postala globalno prepoznatljiva.

  Na konferenciju su pozvani ljudi koji se bave visokom tehnologijom, umjetnom inteligencijom, vrhunskom medicinom, mladi iz gaming industrije iz Novske, izviđači te obitelj Toljanić s Krka koja se uspješno bavi ugostiteljstvom i vinarstvom kako bi objedinili tehnologiju, ekologiju i tradiciju.

  Predstavljene su i uspješne hrvatske priče, među kojima je i projekt Razvojne agencije Sisačko – moslavačke županije (SIMORA) zbog kojeg je Novska postala središte „gaming“ industrije, dostignuća u radiokirurgiji i radioterapiji u liječenju karcinoma Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb te aktivnosti Centra za umjetnu inteligenciju na Fakultetu elektronike i računarstva.

  Savezu izviđača Hrvatske uručena je medalja Hrvatskog sabora povodom osvajanja nagrade „Europski građanin“ za 2020. godinu za kampanju Boranka u sklopu koje je bila provedena akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije. Medalju Hrvatskog sabora dobila je i obitelj Toljanić zbog osvojene nagrade „Europska velika obitelj 2020.“.

  U drugom dijelu konferencije sudjelovala su hrvatska sveučilišta i studenti te su predstavili brojne važne vezane uz budućnost mladih u Hrvatskoj, kao što su budućnost IT industrije, obrazovanja, kulture, poduzetništva i javnog zdravlja.

   

   

  Izvor: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/predsjednik-sabora-gordan-jandrokovic-otvorio-konferenciju-o-buducnosti-europe