Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Kako preživjeti prvi tjedan faksa?

  podijelite na društvenim mrežama

  Kako preživjeti prvi tjedan faksa

  Unsplash

  Matura je ostala samo u gorkom sjećanju, upisali ste fakultet, ljeto je iza vas i započinje nova akademska godina. U rukama imate x-icu, u glavi tisuću upitnika i muke zvane faks mogu započeti. Što i kako sada?

  Budiš se ujutro, ako si uopće spavao, u svom novom  krevetu stana ili studentske sobe. Spremaš se i krećeš na svoje prvo predavanje na faksu ikad’, ne znaš što te čeka,  a uzbuđenje i nervoza rastu ujednačenim tempom. Napokon stižeš do faksa, nakon što si dva puta ušao u krivi tramvaj i shvatio to prekasno. Ulaziš u dvoranu, u kojoj sjedi hrpa novih ljudi koje je zadesila ista sudbina kao i tebe. Sjedneš i samo želiš da ti osoba do tebe prva postavi pitanje, i tako nađeš prvog kolegu i više nisi „Pale sam na faksu“. 

  Nakon uvodnih predavanja i hrpe različitih šokova vezanih uz zahtjeve i obveze koje se od vas očekuju tu je još i rješavanje različite papirologije, upoznavanje s menzom, knjižnicom i ostalim prostorima fakulteta od kojih je svakako najzloglasnija referada ili ti Studentska služba. U referadi se podižu potvrde, upisuje viša godina i takve stvari, ima specifično radno vrijeme, dugo se čeka i gotovo uvijek fali još jedan papir. Naoružajte se strpljenjem, sve se može riješiti.

  Na nekim fakultetima postoje radionice namijenjene brucošima na kojima dobivaju upute primjerice kako se učlaniti u knjižnicu i na kojima možete pitati sve što vas zanima. Međutim, ako na vašem faksu ne postoji nešto takvo uvodna predavanja su svakako super izvor svih potrebnih informacija. Slušaj, zapiši, zapamti, koristit će ti. Saznat ćete koncept kolegija, obveze, datume kolokvija/ispita, informacije o ispitnoj literaturi te mogućnosti za ostvarivanje dodatnih bodova, najčešće kroz prezentacije ili zadaće, i uvijek  možete pitati sve što vas zanima. Vjerujte, ove informacije olakšavaju život. Nema veće noćne more kada dođe vrijeme da napokon riješiš kolegij, a ne znaš ništa o njemu.

  Nakon uvodnog tjedna, dolazi vrijeme za nabavku skripti, knjiga, imaš sve više prijatelja s kojima ideš na kave, osjećaš se opuštenije i studentski život napokon kreće. Zatim, vrlo brzo nakon toga dođu prvi kolokviji, Božićni praznici i evo ga kraj semestra i ispitni rokovi. Vrijeme na faksu nekako brže prolazi.