Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Kako pametnije raspolagati vlastitim novcem?

  podijelite na društvenim mrežama

  Nauči kako pametnije raspolagati vlastitim novcem

   

  Fabian Blank, Unsplash

   

  Samostalan život nosi mnoge izazove, a jedan od njih su svakako troškovi i financijski izdaci, noćna mora svakog studenta. Studentski život iziskuje puno troškova pa se često dogodi da nemamo dovoljno novca za sve što nam treba. Kako biste izbjegli takve situacije, naučite pravilno trošiti novac i štedjeti kako biste si mogli priuštiti sve što želite.

  Prvi korak u praćenju osobnih financija jest da napravite mjesečni budžet. Sastavite mjesečni popis stvari koje morate platiti po prioritetima, kao što su stanarina, režije, prijevoz, različite članarine ili bonovi i tarife za mobitel, te usporedite taj iznos s mjesečnim primicima. Na taj ćete način sa sigurnošću znati s koliko novca raspolažete za hranu, životne potrepštine, izlaske i odjeću i nećete potrošiti više od onoga što imate te ćete dobit uvid na čemu možete uštedjeti.

   

  Unsplash

   

  Kako biste izbjegli kupovinu nepotrebnih i skupih stvari kupujte ciljano i pratite sniženja.

  Svi imamo male poroke koji utječu na naš budžet. Izračunajte koliko novca mjesečno potrošite na kavu ili cigarete te zatim odredite mjesečni ili tjedni limit kada je riječ o kupnji ovih stvari. Vrlo brzo ćete osjetiti znatnu razliku u količini novca u novčaniku.

   

  Unsplash

   

  Najbolji način da zaradite potreban novac i ponešto uštedite jest posao. Postoji velika ponuda različitih studentskih poslova, pa ukoliko vam obveze to dozvoljavaju radite uz studij. Osim što ćete imati više novca, osjećat ćete se korisno i trošit ćete opreznije.

  Također, postoje različite vrste stipendija za koje se možete prijaviti i koje vam mogu pomoći u pokrivanju troškova tijekom studiranja.

  Studentska iskaznica, odnosno x-ica nosi brojne pogodnosti koje će vam pomoći uštedjeti novac jer ne morate plaćati pune cijene. Možete uštedjeti na hrani, prijevozu, putovanjima i zabavi poput kina, kazališta i muzeja.