Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Intervju s najmlađim hrvatskim vijećnikom Lovrom Lukavečkim

  podijelite na društvenim mrežama

  Lovro Lukavečki: Studentski život i ozbiljan politički angažman

   

  Lovro Lukavečki (23)  iz Varaždina, jedan je od najmlađih gradskih vijećnika u Hrvatskoj. Otkrio nam je kako kombinira svoj ozbiljan politički angažman, studentski život i pisanje diplomskog rada na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

   

  Izvor: privatni album

  Ispričaj nam kako si započeo svoj angažman.

  Krenuo sam još u osnovnoj školi kroz vijeća učenika, savjete mladih i druge organizacije mladih te sam provodio različite projekte i aktivnosti. Naravno, nakon dječačkog zanosa shvatiš da je za veće pomake potreban snažan angažman u politici stoga je logičan slijed bio aktiviranje u političkog stranci.

   S čime se sve točno baviš?

  Aktivan sam na različitim poljima i iskreno nikada mi nije dosadilo. Do sada je najveći dio projekata i aktivnosti bio usmjeren na mlade poput uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja, financijske pismenosti i poduzetništva, valorizacije volontiranja za stipendije, digitalizacije sustava stipendiranja i osnivanje Mreže savjeta mladih Varaždinske županije, ali i različite edukativne radionice poput primjerice „Jedan dan kao (grado)načelnik“ ili simulacije sjednice Županijske skupštine. Trenutno sam novoizabrani član Gradskog vijeća u Varaždinu te ću uz ostale teme poseban naglasak stavljati  na mlade.

  Kojim temama se misliš pozabaviti kao Gradski vijećnik?

  Prije svega shvaćam da nosim veliku odgovornost i zato ću biti potpuno transparentan i uključiv. Komunicirat ću s građanima i trudit ću se biti njihov najglasniji predstavnik. Naravno, zalagat ću se za potpunu promjenu paradigme. Želim da se na mlade u Varaždinu gleda kao rješenje, a ne problem. Mladi u Varaždinu čine nevjerojatan potencijal i baš zato njihovu energiju i inovativnost treba koristiti za izgradnju suvremenog grada 21. stoljeća. Poseban fokus stavit ću na uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, ali i bolje uvjete obrazovanja općenito te poboljšanje sustava stipendija. Uz to, zalagat ću se za pomoć našim mladim poduzetnicima i radit ću na poboljšanoj suradnji s udrugama i organizacijama civilnog društva.

  Kako voliš provoditi svoje slobodno vrijeme?

  Družeći se s prijateljicama i prijateljima, bilo uz sport, koji mi je od malena sastavni dio života ili na nekim druženjima kojih je nažalost zbog korone puno manje.

   Zašto smatraš da je društveni angažman mladih bitan?
  Osobno smatram da je angažman svake osobe u društvu izrazito bitan neovisno o tome bio mlad ili star. Nažalost mlade se često podcjenjuje i lijepi im se etiketa pasivnih ili destruktivnih, a da im se pritom ne pruža prava prilika. Sve to rezultira time da o pitanjima koja se tiču njih, njihove sadašnjosti i budućnosti, odlučuje netko drugi. Vjerujem da baš mladi najbolje znaju koji su njihovi problemi i interesi i upravo zato mogu svojim znanjem, idejama i energijom doprinijeti izgradnji bolje zajednice.

   Gdje se vidiš za 10 godina?

  Vidim se u Varaždinu! U procesu sam pisanja diplomskog rada, odnosno pri završetku studija sam te nakon toga namjeravam pronaći posao u struci. Od svojeg  Varaždina i angažmana na dobrobit grada neću odustati jer vjerujem da se stvari mogu mijenjati.

   Što smatraš najkorisnijim iskustvom koje si stekao u svom djelovanju?

  Kroz svoj angažman često sam se susreo s razočarenjima, s podcjenjivanjima i predrasudama, ali sam shvatio ne treba odustajati. Mladi će u svojem pokušaju da nešto mijenjaju često dobit pokoji šamar, ali iskustvo mi govori da treba biti uporan i ustrajan u ciljevima. Tako da moja je poruka mladima da budu borbeni, uporni, i ono najvažnije – svoji!

  Misliš li da su mladi danas dovoljno politički obrazovani i da imaju dobro razvijeno kritičko mišljenje za donošenje odluka?

  Apsolutno. Smatram da obrazovni sustav ne priprema adekvatno mlade na odgovorno i savjesno sudjelovanje u demokratskom društvu. Upravo zato se zalažem za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta u škole.