Budite odgovorni logo

podijelite na društvenim mrežama

Intervju s Filipom Koprčinom

 

1. Tko je Filip Koprčina? 

Uvijek nasmijan problem solver, startupovac i avanturist, volim putovati i istraživati nove zemlje, kulture i gradove, te sam posjetio dosad preko 30 zemalja, a dosta od toga i kroz EU projekte koji su 100% financirani od strane Europske Unije. Sudjelovao sam recimo na Erasmusu za mlade poduzetnike koji mi je omogućio da 3 mjeseca živim u drugoj Europskoj zemlji gdje sam iskusio rad u tvrtki koja postavlja solarne panele. Volim čitati knjige uspješnih poduzetnika i biznismena, a savjete iz knjiga primjenjujem ponekad i na svoj život. Jedan od meni dragih citata je od Britanskog milijardera Richarda Bransona koji je jednom rekao: „Ako vam netko ponudi nevjerojatno priliku, ali niste sigurni da to možete učiniti, recite da – onda naučite kako to učiniti kasnije!“

                               

2. Što Vas je prvobitno motiviralo da se počnete baviti obnovljivim izvorima energije i zaštitom okoliša? 

Odmalena sam bio zainteresiran/strastven prema obnovljivoj energiji te sam htio i ostaviti pozitivan trag u Svijetu. U zadnjih nekoliko godina sam shvatio koliko je važno spriječiti klimatske promjene i globalno zatopljenje, te sam pročitao kako je samo energetski sektor u Europskoj Uniji odgovoran za 78% CO2 emisija, a u ostatku svijeta i više. Tako me strast prema obnovljivoj energiji i želja da ne protratim život povela u putu stvaranja tvrtke koja će omogućiti energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije, te sam tako spojio strast, snove i želju za pozitivnom promjenom u Svijetu.

3. Koliko je u Hrvatskoj teško provoditi velike infrastrukturne projekte sufinancirane EU sredstvima?  

Većina potpora i nagrada i suradnji je došla izvan Hrvatske, kroz EU ili privatne kompanije. Htio bih napomenuti da moj startup Energy Shift nije orijentiran samo na Hrvatsku, već i na Europsku Uniju, a u budućnosti i ostatak Svijeta. Također, infrastrukturni projekti (solarni parkovi) trenutno nisu financirani od strane Europske Unije. Sam startup je primio manju investiciju od strane Europskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju (EIT) te je tvrtka financirana od strane Europske Unije, dok sami projekti trenutno nisu financirani EU sredstvima.

                   

4. Čestitamo na osvojenoj nagradi EU-a za održivu energiju za demokratizaciju vlasništva solarne energije! Možete li nam kratko opisati kako je bilo pokrenuti vlastiti start-up? 

Hvala!

Svaki startup je priča za sebe, ali generalno postoji nekoliko koraka koji vrijede za svaki startup ili tvrtku.

1. Korak – Nađi problem koji ćeš riješiti -Startup ili bilo koji biznis se pokreće zato da se riješi neki problem koji postoji u Svijetu ili u lokalnoj zajednici. Svaki uspješni startup rješava neki problem, primjerice Uber nudi jeftinije vožnje od normalnih taxi službi dok svatko sa automobilom može zarađivati u slobodno vrijeme na toj platformi.

2. Korak – Razmisli kako riješiti problem – Nakon što si našao problem, razmisli na koje načine ga možeš riješiti i koje su alternative, recimo alternativa Uberu su lokalne taxi službe, ali i javni prijevoz jer rješavaju isti problem putovanja do odredišta.

3. Korak – Networking – Poveži se s ljudima koji imaju taj problem, vidi ako bi platili za uslugu i koliko, te također razmisli tko bi ti mogao pomoći, fali li ti koja vještina koju netko drugi posjeduje, poput programiranja u svrhu izrade web stranice ili softwarea?

4. Korak – Iskoristi resurse koji su ti dostupni – Prijavi se na lokalne programe poput hackathon natjecanja, lokalnih startup programa i startup inkubatora koji će ti pomoći u oblikovanju biznis ideje kroz mentoriranje, predavanje, a mogu ti pomoći s kontaktima te podrškom na tvom startup putu.

5. Koja je ideja same EnergyShift platforme? 

Uvijek me zanimala čista i obnovljiva energija, te sam i sam htio postaviti solarne panele na krov zgrade svojih roditelja. Počeo sam istraživati kako se ta zamisao može ostvariti te sam naišao na hrpu prepreka i regulativa. S druge strane, vidio sam da je svijet na početku energetske tranzicije, gdje postoji potreba za ogromnim investicijama u nove kapacitete, ali građani nisu jednostavno mogli pridonijeti tome. Kako sam i sam bio naišao na dosta prepreka, htio sam omogućiti građanima, drugim ljudima kao što sam ja, da jednostavno investiraju u obnovljivu energiju, te ostvaruju prihode koji su nekoliko puta veći od kamate na štednju u bankama (pročitao sam nedavno da Hrvati na štednji imaju preko 280 milijardi kuna).

Energy Shift je platforma koja omogućuje građanima zajedničko ulaganje i suvlasništvo komercijalnih solarnih parkova, čime se demokratizira energetski sektor i omogućuje građanima da aktivno sudjeluju u energetskoj tranziciji na obnovljivu energiju. Tako pojedinci imaju priliku ostvariti profit u iznosu od 10 – 15 % godišnje uz istovremeno smanjenje CO2 emisija.

   

6. Smatrate li kako bi postojanjem više platformi poput Vaše bilo moguće šire korištenje obnovljive energije i zašto?

Da, jer trenutno obični građani ne mogu sudjelovati u energetskoj tranziciji na obnovljivu energiju, a samo građani Republike Hrvatske imaju preko 280 milijardi kuna na štednji u bankama gdje niti zarađuju značajan novac, niti pomažu okolišu ili Hrvatskoj na takav način.

7. I za kraj, koja bi bila Vaša poruka svim mladima koji se žele uključiti u programe održive energije i očuvanja našeg planeta?

Mahatma Ghandi je jednom rekao, budi promjena koju želiš vidjeti u Svijetu. Tako poručujem i ja mladima da se informiraju o prilikama koje postoje, od Europske Unije, ali i šire, te da krenu i pokušavaju napraviti promjenu, jer nikad neće biti savršeno vrijeme i savršeni uvjeti za pokrenuti biznis, a ako čekaš samo će proći dragocjeno vrijeme koje si mogao iskoristiti za rad na nečemu što voliš.

 

Uredništvo portala Mladihr.hr