Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Intervju predstavnika za mlade u UN – u Josipa Perkušića

  podijelite na društvenim mrežama

  Mladi delegat pri UN – u

  Josip Perkušić zastupa mlade u Republici Hrvatskoj u najvećoj svjetskoj međunarodnoj organizaciji, Ujedinjenim narodima

   

  Što Vas je potaknulo da se prijavite na Javni poziv za izbor prvog hrvatskog mladog delegata u Republici Hrvatskoj?

  Ponajveći poticaj za prijavu na Javni poziv za izbor hrvatskog mladog delegata u Republici Hrvatskoj su određene okolnosti u životu koje su me uputile ka ovom smjeru, prvenstveno onaj profesionalni i društveni aktivistički, gdje sam već dvije godine predsjednik Savjeta za mlade u našoj Splitsko – dalmatinskoj županiji. U tijeku studiranja sam imao izraženi afinitet prema materiji koja regulira odnose između država, pa sam posljednju godinu studija bio i demonstrator na Katedri za Međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Splitu, a ujedno i diplomirao na temu „Uloga Ujedinjenih naroda u zaštiti i očuvanju prava izbjeglica i migranata“ pod mentorstvom prof. Vesne Barić Punde. Budući da sam u trenutku objavljivanja Javnog poziva imao iskustvo rada s mladima i završeni Pravni fakultet s izrađenim diplomskim radom na temu rada Ujedinjenih naroda u specificiranom radu s izbjeglicama i migrantima, odlučio sam se prijaviti.

  Kako vidite svoju ulogu mladog delegata u okviru rada Opće skupštine UN – a?

  Zadaća mladog delegata pri Ujedinjenim narodima je aktivno sudjelovanje u Trećem odboru Opće skupštine UN –a koji se bavi kulturnim, humanitarnim i društvenim pitanjima te u obavljanju svog rada, ostvarivanju suradnje i koordinacije sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, kao i sa stalnom misijom u RH pri UN-u u New Yorku. Iz toga proizlazi potpuni angažman mladih delegata u temama za koje je zadužen navedeni odbor, a uzgred i praćenje rada drugih odbora koji diskutiraju o bliskim temama.

  Mladi delegati svih država članica također imaju mogućnost samoinicijativno pokrenuti određene aktivnosti i projekte kojima bi potaknuli starije kolege, no s obzirom na fizičku razdvojenost, njihova je realizacija teže izvediva. Kao nadomjestak „newyorških“ aktivnosti, u matičnim zemljama radimo na promociji  Globalnih ciljeva održivog razvoja, ali i gostujući na panelima povodom teme Ujedinjenih naroda u organizaciji studenata naših Sveučilišta pomičemo rad te najveće svjetske međunarodne organizacije u republici  Hrvatskoj.

  Predsjednik ste Savjeta mladih Splitsko – dalmatinske županije, a i sami ste mlada osoba. Kako vidite položaj mladih u republici Hrvatskoj i što se može učiniti kako bi se on unaprijedio?

  Mladi, premda različiti prema nizu svojih osobnih svojstava, nailaze na slične izazove i prepreke koji ih muče u tijeku njihova razvoja, i na privatnom i na profesionalnom planu. Mogu primijeniti da među mladima na svim razinama prevladava stav da ih donositelji odluka premalo uključuju u njihovo donošenje te da se zanemaruju teme koje se odnose na mlade osobe. Problemi koje muče mlade u Hrvatskoj se uglavnom tiču nezaposlenosti, sklapanja ugovora na određeno vrijeme, što pridonosi teškoćama pri rješavanju stambenog pitanja, nepovjerenja u državne institucije. Položaj mladih u našoj državi i društvu se može promijeniti jedino i isključivo djelovanjem. Na način da svaki pojedinac u svojem okruženju i u okviru sposobnosti koje posjeduje, učini najviše moguće. S tim pristupom, omasovljivanjem javnog i društvenog angažmana bili bi u stanju promijeniti krvnu sliku cijelog društva pa tako i položaj mladih osoba.

  Možete li nam ukratko opisati svoje dojmove i doživljaje s dosadašnjih događanja na kojima ste prisustvovali kao predstavnik mladih?

  Sjednice i ostale aktivnosti se odvijaju virtualno te se na taj način održala i sjednica Trećeg odbora Opće skupštine UN-a krajem listopada, na kojoj sam sudjelovao. Sigurno da prisustvovanje sjednicama i sastancima najveće svjetske međunarodne organizacije u ime veleposlanika države, „rame uz rame“ s najuglednijim diplomatima svijeta predstavlja određeni „grč u želucu“, no to je prije svega čast i obveza, a vjerujem i neizmjerno iskustvo koje će mi u nastavku karijere, ali i života biti potporanj za sve buduće izazove.

  Po struci ste pravnik i radite u odvjetničkom uredu, ostaje li Vam uz sve obveze dovoljno slobodnog vremena i kako ga provodite?

  U pravu ste, po struci sam pravnik i odnedavno radim u odvjetničkom uredu, pa mi se dan uglavnom sastoji od unaprijed predviđenih obveza. U jutarnjem terminu se radi o obvezama profesionalnog tipa, a poslije radnog vremena o aktivnostima koje su usmjerene društvenom djelovanju, u posljednjem razdoblju ponajviše aktivnostima vezanim uz angažman pri Ujedinjenim narodima. No, slobodno vrijeme se uvijek zasigurno može pronaći uz dobru organizaciju i efikasan rad pa njega nerijetko koristim kako bi bio u prirodi, planinario ili šetao uz rijeke ili po našim obalama, pohodio Gradske knjižnice Marko Marulić čiji sam član od ranih osnovnoškolskih dana i čitao knjige raznih tematika, pogledao dobru kazališnu predstavu ili film u kinu. Ovakvim odabirom hobija pokušavam obuhvatiti što raznovrsnije područje kako bi istovremeno „napunio baterije“ za daljnji rad, ali i bio što kreativniji u svojem angažmanu.

  Kako ćete u ulozi mladog delegata doprinijeti unapređenju politika za mlade u Republici Hrvatskoj?

  Zadaća mladog delegata pri UN-u je, uz aktivno participiranje u aktivnostima u samoj međunarodnoj organizaciji, također i osluškivanje potreba, određenih problema, ali i kvalitetnih sugestija mladih na lokalnim razinama, kao i onih sa nacionalne razine koji su artikulirani kroz udruge mladih, udruge za mlade te savjete za mlade na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama uz uvijek neizostavne kvalitetne pojedince kojima posebice treba pokloniti pozornost. Uz kumulaciju svega prethodno navedenog i kvalitetan rad smatram da mladi delegat RH pri Ujedinjenim narodima može uvelike pridonijeti razvitku politika za mlade, posebice njezina temeljnog dokumenta, Nacionalnog programa za mlade, koji se donosi za četverogodišnje razdoblje i sadrži plan i strategiju, ali i provedbu svih zamišljenih mjera u politikama za mlade.