Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Lara Samošćanec: “Motivirala me želja za promjenom..”

   

  Izvor: privatna arhiva

   

  Lara Samošćanec odnijela je pobjedu na lokalnim izborima u svibnju motivirana promjenom i poticanjem razvoja u svojoj zajednici te je tako općina Đelekovec dobila najmlađu načelnicu u Hrvatskoj. Ima 22 godine i smatra kako su ona i njen tim osvojili glasače svojom mladošću, svježim i inovativnim idejama te odlučnošću i spremnošću na preuzimanje odgovornosti.

   

  Kako se javio interes prema politici i kada ste započeli biti politički aktivni?

  Interes prema politici javio se još prije studija, što je bio i jedan od ključnih razloga za upisivanje politologije. Za vrijeme studija sam zapravo bila više zainteresirana za analizu politike nego za sudjelovanje u njoj, što se promijenilo ove godine prije lokalnih izbora i ovi izbori su bili sam početak moje političke aktivnosti.

  Trebaju li se mladi više uključiti u politiku i zašto je to važno?

  Smatram da je jako važno da se mladi uključuju u politiku jer je na nama najveća društvena odgovornost i vrijeme je da tu odgovornost preuzmemo. Mladi imaju ideje i znanja koje možda oni nešto stariji nemaju i mislim da jedni od drugih možemo puno naučiti.

  Kakav je položaj mladih u društvu danas po Vašem mišljenju?

  Položaj je solidan za one koji su asertivni i znaju se zauzeti za sebe. Oni koji su pak malo drugačijeg, mirnijeg karaktera često bivaju zakinuti za neke prilike. Općenito smatram da se mladima ne pruža dovoljno prilika, kako poslovnih, tako i za sudjelovanje u politici. Nezaposlenost mladih je još uvijek jako veliki problem i često se na radnim mjestima traže godine iskustva koje mladi nemaju.

  Koji su neki od Vaših najvećih izazova kao mlade osobe u RH?

  Rekla bih da me se u nekim situacijama možda ne shvaća dovoljno ozbiljno, što razumijem, s obzirom na to da sam jako mlada, ali mislim da kad mi se pruži prilika i malo vremena mogu dokazati da sam sposobna. Nasreću, nisam se još u većoj mjeri susrela s takvim problemom otkako sam načelnica i nadam se da će tako i ostati i da ću nastaviti dokazivati da i mladi mogu puno doprinijeti razvoju svoje zajednice, možda čak i više od starijih.

  Što Vas je motiviralo da se kandidirate za načelnicu općine?

  Motivirala me želja za promjenom i pokretanjem razvoja kakvog moja općina zaslužuje, a dodatan poticaj je svakako bio uspjeh drugih mladih kolega oko mene koji su pomogli svojim zajednicama da krenu u pravom smjeru.

  Koje su dužnosti načelnice općine?

  Dužnosti su vrlo šarolike i raznovrsne – od komunikacije s mještanima (obnašam dužnost općinskog službenika za informiranje), preko primanja stranaka i održavanja poslovnih sastanaka do one najvažnije i najveće, a to je donošenje odluka. Na meni je, kao općinskoj načelnici, da predlažem odluke koje se potom izglasavaju na općinskom vijeću, a koje određuju smjer kretanja općine i sve poteze koji se poduzimaju.

  Završavate studij politologije, koliko je teorija povezana s praksom?

  Na studiju smo se dosta bavili analizom same politike i političkog djelovanja, što mi u velikoj mjeri pomaže sada u praksi, no mislim da bi na lokalnoj razini ipak politika trebala biti u drugom planu i da bismo se svi trebali fokusirati na ono što je dobro za zajednicu, a ne biti previše politički opterećeni. Velike koristi u praksi imam od kolegija koji su se ticali javnih politika i političkog odlučivanja, budući da mi je upravo to sada struka. Ali ipak smatram da je ono što nam se na fakultetu nudi još uvijek u premalom doticaju s praksom i iskustvom i da bi FPZG svakako trebao raditi na tome da poveća obujam praktične nastave kako bi studenti mogli dobiti stvarni uvid u to kako politika i političko djelovanje funkcioniraju.

  Jeste li tijekom studija bili politički aktivni? Jeste li bili dio neke studentske udruge i slično?

  Zapravo nisam – kandidiranje za načelnicu Općine Đelekovec bilo je sam početak moje političke aktivnosti. Ne smatram da mi je to mana, možda je čak i prednost jer nisam politički „obojena“ i mogu nepristrano pristupiti nekim pitanjima.

  Koji su neki od prvih koraka koje planirate poduzeti u Vašem radu?

  Povećala sam razinu komunikacije s mještanima, medijima i drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave – to je bio prvi konkretni potez. Na samom početku svojeg mandata počela sam i pripremu za prijavu izgradnje nove zgrade dječjeg vrtića na natječaj za sufinanciranje od 100% preko europskih fondova pa je to trenutno prioritet i nadam se da ćemo uspjeti ostvariti započeto. U bližoj budućnosti planiram i projekt za instaliranje LED rasvjete na području općine, što će općini donijeti veliku uštedu. No prije toga želim riješiti preostale financijske obaveze kako bismo mirno mogli početi ostvarivati ciljeve koje smo kroz kampanju predstavili.

  Kako je izgledala Vaša kampanja?

  Kampanja nam se sastojala većinom od terenskog rada, dakle pristupa „od vrata do vrata“. Kampanja na lokalnoj razini izgleda puno drugačije od one na državnoj – kod nas trošenje velikih svota za reklame i promidžbene materijale ne dolazi u obzir jer to donosi malo koristi. Na lokalnoj razini veliku ulogu igra pristup koji imate prema ljudima, svojim sumještanima. Mi smo se fokusirali upravo na taj pristup, na razgovor sa sumještanima, na osluškivanje njihovih želja i potreba, što smatramo jako važnim jer upravo po tome možemo i moramo krojiti daljnje planove i ciljeve za Općinu. Sama kampanja nas je koštala oko 1100 kn i to je bio trošak isključivo tiskanja letaka i plakata, njih smo također sami dizajnirali pa smo i tu ostvarili uštedu. Veliku većinu zasluga pripisujem svojem timu, ljudima sa svoje liste i svima onima koji su nam bili voljni pomoći (a bilo ih je puno).

  Što je bio Vaš „adut“ za pobjedu? Čime ste osvojili birače po Vašem  mišljenju? Koje osobine treba imati dobar političar?

  Mislim da smo ih moj tim i ja osvojili svojom mladošću, svježinom i inovativnim idejama, ali i odlučnošću i spremnošću da preuzmemo odgovornost za pokretanje razvoja u našoj općini. Osvojili smo ih zasigurno i svojim pristupom, dakle razgovorom i konstantnom spremnošću na komunikaciju i na slušanje njihovih problema, što u ovako malim sredinama posebno znači. Dobar političar mora biti hrabar, odlučan i ustrajan u donošenju svojih odluka iza kojih mora stajati, ali isto tako mora biti pristupačan i spreman saslušati one kojima služi i koje predstavlja. Ne smijemo zaboraviti ni potrebu za iznimnim komunikacijskim vještinama, a svakako nije na odmet ni kada je političar dobar govornik – dapače, to smatram jednom od ključnih osobina koje jednom političaru trebaju.

  Što biste htjeli postići u svojoj političkoj karijeri?

  Pa trenutno se želim usredotočiti na razvoj svoje općine i na postizanje svih ciljeva koje sam sama sebi u glavi postavila što se moje općine tiče. O daljnjoj političkoj karijeri trenutno ne razmišljam previše, ali tko zna, možda u narednim godinama steknem interes za političko djelovanje na višoj razini.

  Imate li slobodnog vremena i stignete li se posvetiti sebi? Koji su Vaši hobiji?

  Svakako imam manje slobodnog vremena nego prije, no mogu reći da ga sada više cijenim i maksimalno iskorištavam. Jedna od karakternih prednosti mi je ta što znam odvojiti poslovni i privatni život pa se tako preko vikenda ne opterećujem s onim što nije apsolutno nužno i što može pričekati do ponedjeljka, no posao načelnice je takav da uvijek moram biti dostupna i spremna saslušati svoje sumještane. Inače sam vrlo društvena osoba pa slobodno vrijeme volim provoditi s prijateljima. Volim pročitati i dobru knjigu ili pogledati dobru seriju kada ulovim vremena, a kada je lijepo vrijeme uživam u boravku u prirodi i bicikliranju.