Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Istraži okolicu Zagreba i napuni baterije za nadolazeće ispite

   

  Ako ti je dosta gradskog asfalta, buke i gradske vreve, iskoristi slobodno vrijeme i pauze od učenja za posjet nekom mirnom mjestu izvan grada. Mali izleti su uvijek dobar način za opuštanje i punjenje baterija. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za izlete u okolici Zagreba.

  Matija Sundalić, Sljeme, Unsplash

  Medvednica

  Medvednica ili kako se često naziva i samo imenom najvišeg medvedničkog vrha Sljemena nudi odmor u prirodi do koje se može doći čak i javnim prijevozom iz centra grada. Sljeme nudi brojne izletničke staze koje vode do planinarskih domova u kojima se možete okrijepiti svježe pripravljenim jelima po povoljnim cijenama. Više informacija pronađite na linku.

  Samobor i Samoborsko gorje

  Trg kralja Tomislava

  Izvor: Grad Samobor

  Zapadno od Zagreba, u podnožju zelenih brežuljaka, uz rječicu Gradnu smjestio se grad Samobor. Ukoliko se želiš maknuti iz užurbanog Zagreba, u mirniji gradić, popiti kavu i pojesti ukusne kremšnite pravi izbor za to je upravo Samobor. Ako pak želiš provesti dan u prirodi, nadomak Samoboru prema zapadu prostire se Samoborsko gorje, manji planinski niz bogat gustim šumama i proplancima te je  idealno odredište za jednodnevne izlete. Do Samobora imate svega 30 do 40 minuta vožnje autobusom.

  Žumberak

  Žumberak

  Izvor: Hrvatska turistička zajednica

  Nastavljajući se na Samoborsko gorje, Žumberak nudi niz planinskih vrhunaca, brdskih udolina i usamljenih sela. Područje Žumberka i Samoborskog gorja 1999. proglašeno je parkom prirode. Sjedište parka nalazi se u selu Slani Dol zapadno od Samobora, gdje se mogu dobiti sve informacije o pješačkim i biciklističkim stazama, a više informacija možete pronaći na linku.

  Opeka

  Arboretum Opeka: izlet u najbolji park kontinentalne Hrvatske - SvjetskiPutnik.hr

  Izvor: Svjetski putnik

  U brdima zapadno od Varaždina smjestila se zelena oaza Opeka, arboretum iz 19.stoljeća i jedan od najljepših botaničkih vrtova u zemlji. U arboretumu su zasađene stotine vrsta drveća iz cijelog svijeta, među kojima ima i rijetkih egzotičnih vrsta. U blizini se nalazi gradić Vinica poznat po svojoj izvorskoj vodi i vinu.

  Ozalj

  Ozalj

  Izvor: Hrvatska turistička zajednica

  Sjeverozapadno od Karlovca smjestio se gradić Ozalj. Ozalj je od Zagreba udaljen svega sat i pol vožnje vlakom i zanimljiv je zbog svojeg starog grada koji je izgrađen na litici iznad Kupe.

  Gornja Stubica

  Izvor: Općina Gornja Stubica

  Gornja Stubica nudi seoski mir i lijep panoramski pogled na okolna brda. Osim u zelenilu, možete uživati i u obilasku spomenika Matiji Gupcu, Gupčeve lipe, kuće Matije Gupca i etnoselu. Do Gornje Stubice moguće je stići vlakom, a vožnja traje oko sat i pol.

  Krapina

  Stari grad Krapina

  Izvor: Visit Zagorje

  Stari grad u Krapini mjesto je osebujne tišine i mira. Ukoliko je to baš ono što vam treba, preporučamo ovaj izlet. Potrebno je doći vlakom ili autobusom do centra Krapine, a zatim se uspeti prema Starom gradu. Posjetiteljima je zanimljiva još jedna lokacija, a to je kuća Ljudevita Gaja.