Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Financijska pismenost:  Tekući ili žiro račun?

  Izvor: Pixabay

   

  U modernom društvu gotovo je nezamislivo da odrasla, punoljetna osoba nema otvoren račun u banci. Neki otvore svoj prvi račun već u srednjoj školi,  a ako to tada niste učinili onda je neophodno da to učinite odmah po upisu na fakultet ili prije zaposlenja. Prvi samostalan odlazak u banku često je velik izazov za mlade zbog niza nepoznatih pojmova, informacija te različitih usluga koje pružaju banke. U slučaju kada treba zatražiti otvaranje računa, korisno je znati nekoliko informacija kao što su primjerice vrste bankovnih računa, razlika između njih te uvjeti otvaranja računa.

  Tekući ili žiro račun?

  Pixabay

  Iako postoje brojne definicije koje objašnjavaju ove dvije vrste računa, najjednostavnije rečeno žiro račun se koristi za povremene uplate te studenti uglavnom imaju žiro račun.  Na taj račun sjedaju stipendije, naknade za rad preko studentskog ugovora, uplate roditelja i slično.

  Dok se na tekući račun uplaćuju redovna primanja, a ne honorarna. Pa tako ako ste potpisali ugovor o radu, potrebno je otvoriti tekući račun. Tekući račun omogućuje korištenje prednosti brojnih bankarskih proizvoda. Neke od tih pogodnosti su primjerice minus po tekućem računu, koji je dovoljno zatražiti u banci. Minus se određuje prema visini primanja, a uz njega ide i određena kamata na iskorišteni iznos minusa. Postoji više različitih paketa kod ugovaranja minusa i ovisi od banke do banke. Još neke od pogodnosti su obročno i beskontaktno plaćanje.

  Kada uvidite što vam je potrebno, razmislite u kojoj banci želite otvoriti račun. Provjerite banke, pogledajte koje pogodnosti nude te se raspitajte među prijateljima i obitelji jesu li zadovoljni sa svojom bankom. Također, provjerite ima li banka koju ste odabrali u svojoj ponudi paket za mlade. Sve banke u paketu za mlade nude otvaranje oba računa – tekućeg i žiro odjednom te razne pogodnosti poput obročne otplate, prešutnog limit prekoračenja, digitalnog bankarstva ili besplatnog vođenja računa. Sve informacije mogu se provjeriti na službenim stranicama vaše banke.