Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Europski tjedan sporta: Intervju s Marijom Jurčević

  Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Također, tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Voditeljica  projekta Europskog tjedan sporta te voditeljica Službe za međunarodnu suradnju u sportu, Ministarstva turizma i sporta Marija Jurčević, ukratko će nam približiti spomenutu temu.

  1. Možete li nam ukratko opisati program Europskog tjedna sporta?

  Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe.  Europski tjedan sporta u 2022. godini održava se po osmi put u periodu od 23. do 30. rujna kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europi. Ministarstvo turizma i sporta je nacionalno koordinacijsko tijelo za Republiku Hrvatsku te je pod sloganom #BeActive dužno organizirati događanja kojima će potaknuti građane da budu aktivni, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine. Tijekom navedenog Tjedna održava se mnoštvo sportsko-zabavnih događanja. Osim već svima poznatih #BeActive Night-a, Nacionalnog i Školskog dana te promocije vježbanja na radnom mjestu, ove godine s obzirom na to da je proglašena Europskom godinom mladih jedan dan bit će posvećen mladima. Detaljan program kao i sve aktivnosti u kojima će građani moći besplatno sudjelovati bit će objavljeni na službenim stranicama Europskog tjedna sporta https://europski-tjedan-sporta.hr/.

  2. Objasnite pobliže cilj Europskog tjedna sporta?

  Cilj Europskog tjedna sporta je poticanje građana na sudjelovanje u sportu i svim oblicima tjelesne aktivnosti. Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da se građani sve manje bave sportom. Razlozi tome su užurbani tempo života, digitalizacija, sjedilački poslovi koji sve više prevladavaju, ali i pandemija koja je zahvatila cijeli svijet te su posljedice vidljive i u smanjenoj tjelesnoj aktivnosti građana. Svrha Tjedna je približiti sport svim građanima u Hrvatskoj bez obzira na tjelesnu spremnost. U tjedan dana nastojimo organizirati različite aktivnosti te predstaviti što je moguće više sportova jer smo sigurni da svatko može naći aktivnost koja odgovara njegovim ili njezinim željama i potrebama.

  3. #BeActive Awards održava se od 2015. godine. Koji su kriteriji ove godine za dobivanje #BeActive nagrade?

  #BeActive Awards je nagrada Europske komisije namijenjena pojedincima, poduzećima i obrazovnim ustanovama koji potiču svoje zaposlenike, građane, učenike i studente na bavljenje tjelesnom aktivnošću. Stoga se nagrada dodjeljuje u četiri kategorije: Lokalni heroj, Obrazovanje, Radno mjesto te u novoj kategoriji Međugeneracijsko bavljenje tjelesnom aktivnošću. Pojedinci, poduzeća, obrazovne institucije, neprofitne organizacije i sportski klubovi trebaju jasno pokazati što rade ili su radili za promociju i povećanje sudjelovanja u sportu i drugim tjelesnim aktivnostima. U obzir se također uzimaju i sljedeći kriteriji: kreativnost, doseg, utjecaj, održivost i primjenjivost. Europska komisija izabrat će tri finalista iz svake kategorije koje će ugostiti na svečanoj dodjeli nagrada u listopadu 2022. godine.

  I ovim putem pozivamo pojedince i ustanove da ukoliko zadovoljavaju kriterije dostave svoje prijave  isključivo na službenu mrežnu stranicu Europske komisije  najkasnije do 19. svibnja 2022. godine.

  4. Tko sve može sudjelovati na Europskom tjednu sporta?

  Europski tjedan sporta namijenjen je svima, bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Tjedan ruši predrasude o tome tko može sudjelovati u kojem sportu. On okuplja pojedince, privatni sektor, tijela javne vlasti, sportski pokret i organizacije civilnog društva. Posebnost Europskog tjedna sporta je i u tome što sve planirane aktivnosti,  nacionalne ili lokalne, moraju biti dostupne i besplatne građanima. Brojni fitness centri diljem Hrvatske u tom tjednu otvaraju vrata građanima i nude  besplatne treninge, brojne sportske organizacije organiziraju različite sportske i rekreativne aktivnosti kao što su planinarenje, organizirano bicikliranje, nordijsko hodanje, pješačenje, vježbanje na otvorenom te mnogo toga drugog. Važni su nam i ambasadori Tjedna, poznati sportaši, koji svojim primjerom mogu potaknuti građane i podići svijest o tome zašto su sport i tjelesna aktivnost važni.

  5. Koju biste poruku poslali mladim ljudima kako bi ih potaknuli na bavljenje sportom?

  Cilj tjedna je pokazati kako sport nije samo zdrava, nego i zabavna aktivnost. Sport je važan za razvoj te tjelesno i mentalno zdravlje, a rekreacija prilagođena zdravstvenom stanju i godinama korisna je svima, bez obzira na dob. No, aktivno bavljenje sportom posebno je važno za djecu mlade. Tjelesni napor u pozitivnom smislu utječe na koncentraciju kod djece i mladih što se često odražava i na njihovim ocjenama u školi i na fakultetu. Djeca koja redovito odlaze na treninge brže se nauče disciplini, te kvalitetnom raspoređivanju vlastitog vremena. Ukoliko niste za individualne sportove mnoštvo je timskih sportova u kojima možete sudjelovati sa svojim prijateljima ili kolegama s fakulteta.

  Ove godine, u sklopu Europskog tjedna sporta jedan dan bit će posvećen mladima.  Ministarstvo turizma i sporta kao Nacionalni organizator Tjedna planira u Osijeku 26. rujna u suradnji s Kineziološkim fakultetom Osijek, organizirati niz sportskih aktivnosti koje će biti posvećene isključivo mladima. Cilj organizacije ovog događanja je popularizacija sporta i tjelesne aktivnosti kroz prijenos znanja i vještina studenata Kineziološkog fakulteta na mlade Osječane.

  .

   

  Fotografija preuzeta s Ministarstvo turizma i sporta