Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Europski tjedan programiranja: CodeWeek

  Od 8. do 23. listopada 2022. godine, po deseti put zaredom, održati će se CodeWeek – Europski tjedan programiranja.

  Cilj inicijative je na zabavan način približiti programiranje i digitalnu pismenost koja je prijeko potrebna u današnjem modernom svijetu. Inicijativa je prvi put pokrenuta 2013. godine od strane Mladih savjetnika za Digitalnu agendu Europe, a podupire ju Europska komisija. Prošle godine, CodeWeek je okupio čak 4 milijuna ljudi iz 80 zemalja.

  Na službenim stranicama događaja možete pronaći kartu aktivnosti  sa svim do sada prijavljenim aktivnostima. Trenutačno je prijavljeno 3899 događanja diljem svijeta. Austrija je država s najviše prijavljenih događanja, njih čak 900, dok Hrvatska trenutno sudjeluje s 34 događanja.

  Internetske stranice Europskog tjedna programiranja pružaju sadržaje koji su dostupni svima potpuno besplatno. Zbirka kratkih videozapisa, Coding@Home, služi kao predvježba programiranju za koje nije potrebno prethodno znanje ni elektronika. Igre su osmišljene da potiču računalno razmišljanje, a jedini potreban materijal za većinu igara je papir s kvadratima (5×5) te kartice s otiscima stopala.

  Na stranicama se još nalaze i snimke podcasta stručnih gostiju, besplatni edukativni materijali i online tečajevi, različiti stručni članci i mnoštvo drugih sadržaja koji će učenicima pomoći steći znanja i vještine, a nastavnicima pružiti jednostavnu obuku i pomoći u osmišljavanju i provođenju aktivnosti programiranja.

  Ako želite biti organizatori vlastitog događanja tijekom CodeWeek-a, sve upute možete pronaći OVDJE, a za sva dodatna pitanja dostupni su ambasadori za Hrvatsku.

   

  Podaci preuzeti sa službene stranice Europskog tjedna programiranja.

  Fotografije preuzete sa službene Facebook stranice Europe Code Week-a.