Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Europska unija uz Ukrajinu i njezin narod

   

  Izjava povjerenice Mariye Gabriel o studentima, mladima i obrazovnoj zajednici

  Ruska vojna agresija na Ukrajinu čin je rata i predstavlja kršenje međunarodnog prava, čime se podrivaju europska i globalna sigurnost i stabilnost.

  Mi, Europska unija, stojimo uz Ukrajinu i njezine građane.

  Zahvaljujući razmjenama studenata u okviru programa Erasmus+ i volonterima Europskih snaga solidarnosti promičemo razumijevanje i solidarnost među ljudima iz svih zemalja i iz svih sredina.

  Mladi Ukrajinci kontinuirano su radili za bolju budućnost, koja je sada ugrožena.

  Odlučni smo u pružanju potpore ukrajinskim studentima, mladima, nastavnicama i nastavnicima u ovim iznimno zahtjevnim vremenima sa sljedećim mjerama.

  Prvo, zatražila sam najveću razinu fleksibilnosti u provedbi projekata Erasmus+ prema ukrajinskim studentima i osoblju visokog obrazovanja. Nacionalne agencije Erasmus mogu primijeniti klauzulu o višoj sili za aktivnosti međunarodne mobilnosti kredita koje se odvijaju u Ukrajini i Rusiji. Time će se korisnicima omogućiti da na najfleksibilniji način otkažu, odgode ili presele planirane aktivnosti.

  Drugo, nacionalne agencije programa Erasmus i organizacije sudionice dobile su upute da se obrate pojedinačnim sudionicima, koji su trenutačno u Ukrajini ili u Rusiji, te u narednim tjednima planiraju otići u te zemlje kako bi istražili dostupne mogućnosti.

  Treće, ukrajinskim studentima u inozemstvu bit će ponuđena potpora prilagođena njihovim potrebama i njihova sigurnost će biti zajamčena.

  Zahvaljujem svim mladima u Ukrajini na njihovoj predanosti u ovim najtežim vremenima i potičem sve koji mogu podržati Ukrajinu na sve moguće načine.

   

  Podaci preuzeti sa službene stranice Europske godine mladih