Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • Europska prijestolnica mladih

  podijelite na društvenim mrežama

  EUROSPSKA PRIJESTOLNICA MLADIH

   Inicijativa „Europska prijestolnica mladih“ započela 2009. godine na Europskom forumu mladih. Europski forum mladih platforma je koja okuplja nacionalna vijeća mladih i međunarodne nevladine organizacije mladih u Europi, a 2014. godine je i  Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe službeno je priznao titulu Europske prijestolnice mladih te tako postao partner ove inicijative.

  Inicijativa je osmišljena s ciljem osnaživanja mladih, poticanju njihova sudjelovanja u zajednici i jačanju europskog identiteta, pa tako svake godine svi europski gradovi koji nastoje mladim omogućiti da daju doprinos, iznose mišljenje i razmjenjuju ideje u svim područjima dobivaju priliku osvojiti titulu „Europske prijestolnice mladih“.

  Europske prijestolnice mladih biraju se oko dvije godine unaprijed kako bi se omogućilo dovoljno vremena za pripremu.

  Prvi grad koji je proglašen prijestolnicom mladih bio je nizozemski grad Rotterdam, koji je izložio program „VAŠ SVIJET“ , a cilj mu je bio uključiti mlade u dobi od 12 do 27 godina s područja grada u više od 500 aktivnosti.

  U 2020. godini, Europska prijestolnica mladih bio je francuski grad Amiens, koji provodi program s glazbenim događanjima, kazališnim i kinematografskim festivalima, a u 2021. godini titulu Europske prijestolnice kulture nosi Klaipeda. Odabrana je i Europska prijestolnica mladih za 2022., Tirana.

  U finalu za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih 2022. bio je i grad Varaždin.