Budite odgovorni logo

podijelite na društvenim mrežama

Europass: Recept za najslasniji životopis

 

Europass CV standardizirani je format životopisa koji se koristi u Europi. Na jasan način predstavlja vaše vještine i kvalifikacije te će svojom formom biti razumljiv u cijeloj Europskoj uniji.

Na Europass portalu  možete se registrirati i osim izrade životopisa koristiti brojne druge dostupne funkcionalnosti. Na stranicama hrvatskog Europass centra pronaći ćete savjete i druge korisne informacije o izradi životopisa i drugih Europass dokumenata.

Europass nam kroz kratak Youtube video donosi recept za najslasniji životopis. Sastoji se od šest ˝sastojaka˝, tj. koraka:

1. korak: KONTAKT PODACI – Uz osnovne osobne podatke, stavlja se naglasak i na poslovnim društvenim mrežama. Bitno je pažljivo pregledati napisano zbog mogućih tipfelera kako bi vas poslodavac mogao kontaktirati za intervju na ispravnu adresu.

2. korak: OSOBNI PROFIL – Preporuča se napisati kratki odlomak (oko 100 riječi) kojim ćete se potencijalnom poslodavcu predstaviti kao osoba koju trebaju zaposliti. Kako navode u videu, poslodavci u prosjeku potroše samo 6 sekundi na pregled pojedinog životopisa, pa je bitno ostaviti dobar utisak ˝na prvu˝.

3. korak: RADNO ISKUSTVO – Napominje se navođenje poslova obrnutim kronološkim slijedom. Uz podatke o bivšem poslodavcu, provedenom vremenu i radnim zadacima, treba navesti i postignuća za koja ste sami zaslužni.

4. korak: OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE – Bitno je navesti godinu upisa, godinu završetka, ustanovu te stečenu kvalifikaciju nakon završenog obrazovanja.

5. korak: VJEŠTINE – Potrebno je navesti ali i pojasniti kako i u kojoj situaciji ste razvili različite vještine poput međuljudskih, organizacijskih, jezičnih, rješavanja problema, rada u timu i mnogih drugih. Usmjerenost bi trebala biti prema vještinama koje su ključne za radno mjesto na koje se prijavljujete.

6. korak: IZGLED I FORMAT – Budite dosljedni u oblikovanju teksta i odjeljaka tako što ćete izabrati jedan od četiri dostupna Europass predloška. Europass treba biti sažet i uredan stoga se ne preporuča da je dulji od 1 do 2 stranice.

Predlaže se, prije slanja potencijalnim poslodavcima, gotovi životopis predati osobama od povjerenja koje će vam ukazati na moguće greške te iskreno reći svoje mišljenje o napisanome.

Svoj Europass možete izraditi besplatno klikom na poveznicu.

Video recepta pogledajte na Youtube kanalu Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

 

Fotografija preuzeta sa službenih stranica Europass-a.

Podaci preuzeti sa Youtube kanala Agencije za mobilnost i programe Europske unije.