Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Eurobarometar o Europskoj godini mladih:

  mladi Europljani sve su angažiraniji

  Europska komisija je objavila rezultate istraživanja Flash Eurobarometar o mladima i demokraciji koje je provedeno u periodu od 22. veljače do 4. ožujka ove godine, a u kojem je sudjelovalo 26 178 mladih u dobi od 15 do 30 godina iz 27 država članica Europske unije.

  Istraživanje je pokazalo da su mladi u Europi sve angažiraniji što nam govori podatak da je 58% mladih aktivno u svojim zajednicama i društvima te je u posljednjih godinu dana sudjelovala u barem jednoj organizaciji mladih dok je zadnje istraživanje (Eurobarometar 2019.) zabilježilo 41% mladih aktivnih u organizacijama. 72% mladih je od Europske godine mladih očekivalo da se njihovi zahtjevi uzimaju u obzir te podupiranje njihovog osobnog, društvenog i profesionalnog razvoja stoga je Europska komisija pokrenula platformu ˝Iznesi svoju viziju˝ na kojoj su slobodni izraziti svoje mišljenje putem glasovne poruke.

  ˝Kao što smo vidjeli, mladi se sve više angažiraju oko budućnosti naših društava. Stalo im je do mira, međunarodne suradnje, dobrobiti ljudi i okoliša. Međutim, žele da ih shvatimo ozbiljno i uzmemo u obzir njihova mišljenja. U kontekstu Europske godine mladih nastojimo im pružiti što više prilika da nam daju do znanja što žele. S veseljem predstavljam i novi internetski alat, platformu Iznesi svoju viziju, na kojoj mladi mogu s nama podijeliti svoja stajališta i ideje za budućnost europskog projekta˝, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

  Mladi od Europske unije u najvećoj mjeri očekuju povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih (33%), borbu protiv siromaštva te gospodarskih i socijalnih nejednakosti (32%) te promicanje zelene politike i borbu protiv klimatskih promjena (31%). Više od 30% mladih navodi mentalno i fizičko zdravlje i dobrobit, zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena te obrazovanje i osposobljavanje kao glavna područja na koja bi se trebala usmjeriti Europska godina mladih.

   

  Podaci preuzeti sa službenih stranica Europske komisije.