Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  EU će 2022. proglasiti Europskom godinom mladih

  Vijeće i Europski parlament žele odati priznanje mladima tako što će 2022. proglasiti Europskom godinom mladih. Danas su te dvije institucije postigle privremeni dogovor o odluci kojom će se taj prijedlog realizirati.

  Mladi su se tijekom pandemije našli u jako teškoj situaciji. Europskom godinom mladih odalo bi se priznanje njihovim nastojanjima da prevladaju poteškoće s kojima su se suočili i koje je izazvala kriza uzrokovana bolešću COVID-19.

  Simona Kustec, slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta

  “Razdoblje pandemije bilo je posebno teško za mlade. Škole su bile zatvorene, a oni se često nisu bili u mogućnosti baviti svojim hobijima niti se nalaziti s prijateljima. Zaslužuju Europsku godinu u kojoj će oni biti u središtu pozornosti. Zaslužuju i da pri oblikovanju politika EU-a donositelji odluka u EU-u uvaže njihovo mišljenje.” Simona Kustec, slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta.

  Europska godina uključivat će konferencije, događanja te informativne i promotivne kampanje. Na nacionalnoj razini aktivnosti će koordinirati nacionalni koordinator.Vijeće se pobrinulo za prilagodbu nacrta prijedloga kako bi Europska godina ujedno doprinijela tome da se politika za mlade, odnosno pitanja povezana s mladima uključe u sve politike EU-a, bez obzira na to je li riječ o okolišu, obrazovanju ili kulturi. Osim toga, Vijeće je zaslužno što se Komisija obvezala da će u provedbu Europske godine uključiti mlade, kao i nacionalne koordinatore.

  Podaci preuzeti s Vijeće europske unije