Budite odgovorni logo

podijelite na društvenim mrežama

102. godišnjica Etnografskog muzeja, Dan otvorenih vrata EMZ-a u petak, 22 listopada 2021. godine od 10 do 18 sati

Etnografski muzej (EMZ) osnovan je 22. listopada 1919. godine. Od samog početka smješten je u jednoj od najljepših secesijskih palača u centru Zagreba na Trgu Mažuranića 14. Pod svojim okriljem čuva više od 85.000 predmeta (narodne nošnje, instrumenti, namještaj, igračke, gospodarstveni predmeti,…), vrijedan knjižnični fond s oko 25.000 knjiga i časopisa te oko 130.000 jedinica dokumentarne građe.

Posjetite Etnografski muzej na njegov 102. rođendan (ulaz slobodan) i zavirite u bogato nacionalno i vaneuropsko kulturno nasljeđe koje se ondje čuva.

PROGRAM
– Od 10 do 18 sati – ulaz u Etnografski muzej je slobodan (bez plaćanja ulaznice).
– 11 sati – Stručno vodstvo dr.sc. Dragana Damjanovića: Alojz Vjekoslav Bastl i arhitektura palače Etnografskog muzeja u Zagrebu
– 16 sati – Stručno vodstvo kroz izložbu “Igračke – djetinjstvo zauvijek”
– 17 sati – Stručno vodstvo kroz izložbu „Kapa dolje!“ Priča o (ne)pokrivanju glave
– Za one najmlađe pripremljena je knjižica Tragom životinja, Potraga kroz postav izvaneuropskih kultura zahvaljujući kojoj će se na zanimljiv način upoznati s kulturama drugih kontinenata (Afrike, Australije, Južne Amerike). Svi koji je uspješno riješe dobit će slatku nagradu.

Sudjelovanje u programu na Dan otvorenih vrata EMZ-a se ne naplaćuje.

Posjetitelji koji ne mogu doći u Etnografski muzej „s kauča“ mogu posjetiti najnoviju virtualnu izložbu Škrinja puna digitalnih tajni i otkriti priče o škrinjama prepunih značenja; svadbenoj i mornarskoj, i škrinji tajni. Link na: Škrinja puna digitalnih tajni

Preuzeto sa stranice Etnografski muzej Zagreb