Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Dan europskih autora 2024. godine

  Dan europskih autora, inicijativa Europske komisije koja se slavi i pomaže mladima istražiti raznolikost europske književnosti, održat će se 25. ožujka 2024. godine. Pozvane su škole, knjižnice i druge slične ustanove da organiziraju događanja u okviru ove manifestacije.

  Knjige služe kao moćni alati za osnaživanje, obrazovanje, također potiču i kreativnost te inovativnost. Čitanje ne samo da poboljšava jezične vještine, već obogaćuje i sposobnost ljudi da se izraze, stluže za stjecanje samopouzdanje i budi znatiželju o radosti učenja i svijeta općenito.

  Ovom inicijativom Europska unija nastoji potaknuti mlađe generacije da uspostave odnos sa svijetom knjige. Upravo to čini kroz susrete s autorima, prevoditeljima i drugim stručnjacima iz književnog sektora te ih poziva da podijele vlastita iskustva.

  Dan europskih autora mladima nudi priliku za suočavanje s tekućim društvenim i osobnim izazovima.

  Također, dan autora služi kao platforma za promicanje i podršku tekućim programima i inicijativama u europskim zemljama za poticanje kulture čitanja.

  Dan europskih autora održava se drugu godinu zaredom, u 40 zemalja sudionica programa “Kreativna Europa”. Tijekom prvog izdanja Dana europskih autora, koje je održano 27. ožujka prošle godine , sudjelovalo je više od 1000 škola, uključujući i one koje su bile predstavljene na Turneji europskih autora.

  U okviru događanja pozvane su škole, knjižare, knjižnice i druge srodne ustanove da organiziraju aktivnosti vezane uz čitanje koje su usmjerene na europske autore. Planirane su sljedeće aktivnosti:

  • Događaji čitanja u školama, knjižnicama i knjižarama
  • Turneja europskih autora
  • Konferencija o europskom aspektu promocije čitanja

  Ovi događaji predstavljaju priliku za upoznavanje s autorima, izdavačkim procesom te raspravu o europskim dimenzijama promocije čitanja. Dan europskih autora pruža mladima priliku da se suoče s aktualnim društvenim i osobnim izazovima.

  Pustite mašti na volju! Izbor formata događanja i trajanje je prepušteno vama! Za inspiraciju pogledajte što su neke škole napravile 2023. godine.

  Svoja događanja možete registrirati putem poveznice za unos događanja.

  Komunikacijske materijale i druge informacije potražite na mrežnoj stranici posvećenoj Danu europskih autora.

  Izvor fotografije: Europska komisija