Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Čestitamo Međunarodni dan žena!

  Drage čitateljice, čestitamo vam Međunarodni dan žena i želimo da vam ovaj dan, kao i svaki naredni, bude ispunjen srećom, ljubavlju, poštovanjem i ravnopravnošću!

  Međunarodni dan žena i ove godine dolazi u izazovno vrijeme za svijet, ali i za ravnopravnost spolova. Međutim, to je savršen trenutak za pozitivne promjene i odavanje priznanja ženama za uloženi napor u promicanju ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Sva pažnja usmjerena je na sposobnost žena da budu snažne, neustrašive, razborite i svoje.

  Današnje mlade djevojke suočavaju se s problemom prihvaćanja sebe što povezujemo s idealnom slikom ženskog tijela koja je u zadnjem desetljeću nametnuta od strane društva. Danas se ipak sve češće susrećemo, na platformama društvenih mreža, s objavama koje duboko pokazuju kako se razvila svjesnost o pozitivnoj slici ženskog tijela i stanja uma kroz “Body positivity movement” . Svaka mlada djevojka i žena posebna je na svoj način te bi bilo poželjno da svaka prihvati sebe baš takvu kakva jest.

  Pandemija covid-19 istaknula je važnost i sposobnost žena koje su na svojim leđima nosile najveći teret krize radeći, volontirajući ili obrazujući se u sustavu zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, trgovine, te mnogim drugim zanimanjima za što smo im vječno zahvalni.

  Ovogodišnji Međunarodni dana žena UN obilježava pod temom „Ravnopravnost spolova danas za održivo sutra“ i pozivom na klimatske akcije žena za žene. Bez ravnopravnosti spolova danas, održiva budućnost, jednaka budućnost, ostaje nedostižna. Popis stanovništva pokazao je da u Hrvatskoj žene čine većinu te su prema statistikama obrazovanije od muškaraca, iako i dalje nailaze na različite prepreke.

  “Pozivamo vas da budete hrabre i odlučne, pokušate izazvati nužne i pozitivne promjene na svim razinama društva te kroz političku participaciju budete nositeljice društvenog i ekonomskog napretka!” Poručila je ženama povodom njihova međunarodnog dana državna tajnica Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade Željka Josić.

  Čestitamo vam Međunarodni dan žena i želimo da vam ovaj dan, kao i svaki naredni, bude ispunjen srećom, ljubavlju, poštovanjem i ravnopravnošću!