Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  TOP 10 KNJIGA

  Svi znamo koliko je u životu važno čitati raznu literaturu. Ne mislim samo na romane nego i na razne druge literature kao što su enciklopedije, priručnici, stručne knjige… Knjige nam pomažu da proširimo svoj vokabular i poboljšavaju nam pamćenje u mlađim danima, a u starijim danima nas čuvaju od demencije. U ovom članku pripremila sam Vam 10 knjiga koje bi vrijedilo pročitati. Stoga se nadam da ćete pozorno pročitati u kratkim crtama o kojim se knjigama radi i da ćete već sutra pohitati barem po jednu knjigu sa ovog popisa u najbližu knjižnicu ili ju kupiti u najbližoj knjižari I početi čitati.

  1.ROMEO I JULIJA

  Romeo i Julija engleskoga književnika Williama Shakespearea jedna je od najpoznatijih ljubavnih tragedija na svijetu. Napisana je 1595.godine, a radi se o drami, tragediji koja je napisana u renesansi u 14.ili 15.stoljeću. William Shakespeare bio je engleski pjesnik, dramatičar i glumac. Tragediju je sažeo u četiri dana i četiri noći. Radnja drame odvija se u Veroni u Italiji, a u središtu priče su dvije obitelji: Montecchi i Capuletti koje žive u stalnoj svađi. Jednom se prigodom Romeo Montecchi sretne s Julijom Capuletti na zabavi pod maskama u njenoj kući i oboje se zaljube na prvi pogled. Potajno se vjenčaju uz pomoć franjevca Lorenza. Svađe su se nastavile, a Capulettijev rođak Tibaldo ubija Romeovog prijatelja Marcuzija te ubojicu stiže Romeova kazna. Julijin otac odluči udati Juliju za Parisa uglednog mladića. Julija nije pristala na to stoga joj otac Lorenzo daje napitak koji izaziva prividnu smrt. Romeo stiže do njenog tijela, ali budući da nije dobio poruku oca Lorenza odluči popiti otrov. Kada se Julija probudila i ugledala Romeovo beživotno tijelo uzela je njegov bodež i oduzela sebi život. Obitelji su se izmirile nad beživotnim tijelima svoje djece. U ovoj tragediji sviđa mi se što pisac prikazuje apsurdnost mržnje i svađe i do čega može dovesti nečiji ponos. Njihova ljubav je od samog početka bila osuđena na propast i svi su ih upozoravali na posljedice, ali isto tako je i njihova ljubav bila prava, a to su dokazali tako što su dali svoje živote jer su radije bili spremni na smrt nego na razdvojenost. Ovo djelo je potvrdilo zašto Shakespearea smatraju engleskim nacionalnim pjesnikom i po mnogima je najveći dramatičar svih vremena. Ovo djelo počinje u obliku Shakespearovog sonata, a veći dio napisan je u pentametru što znači da je stih sastavljen od pet stopa. Ovu sam knjigu čitala u osnovnoj školi i jako mi se svidjela. Sigurno ju je i većina Vas pročitala, ali sigurno neće naškoditi još jedanput za utvrditi gradivo.

   

   

  2.KAMEN NA CESTI 1.I 2.DIO

  Ova knjiga Marije Jurić-Zagorke je predivno djelo koje bi svatko trebao pročitati jednom u životu. Od radnje likova do poruke koju ona prenosi je jednom riječju predivno. Zagorka je ovu knjigu izdala 1937.godine te je proglašena kao njezina neslužbena autobiografija. Ovaj roman se znatno razlikuje od većine Zagorkinih romana kako zbog realističnog načina pripovijedanja tako i zbog pesimističnog tona. Radnja romana prati Mirjanu samosvjesnu i samostalnu ženu koja je glasnogovornica feminističkih stavova. “Istrčala je na ulicu kao nekoć u mladosti kad ju je majka izbacila iz roditeljskog doma. Onda su pale po njoj užarene riječi sramote, sada ledene oštrice. Onda su nad njom grmjele goruće kletve, sada ledeni cinizam. Ono je bila krvava bol, ovo je ubojiti nož. Ono rana, ovo smrt. Imala je roditelje, a nije imala majke ni oca. Imala je dom, a bila je siroče. Sada ima zemljaka, a nema žive duše. Sad ima domovinu, a ipak je beskućnica. Kamen na cesti koji nema nikoga svoga.”

  Ovo je samo mali citat iz ove predivne knjige, a ujedno i pozivnica da odmah odete do najbliže knjižnice ili knjižare i nabavite oba dijela ovoga romana. Kada je jednom primite u ruke vjerujte da nećete požaliti i nećete stati sa čitanjem sve dok ne dođete do samoga kraja drugoga dijela. Nećete se moći zaustaviti i sigurno ćete htjeti nastavak knjige.

   

   

  3. ZABORAVLJENI SIN

  Ovaj odličan roman napisao je Miro Gavran. Hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Po Miri Gavranu nazvan je i jedan dramski festival u Slovačkoj. Roman Zaboravljeni sin ili podnaslova Anđeo iz Omorine kratki je roman omiljen kod čitatelja. Pisan je u formi dnevničkih bilježaka ponekad tužnih, ponekad duhovitih no od početka do kraja emotivnih i toplih. Roman je doživio 9 hrvatskih ponovljenih izdanja što je veliki uspjeh ovog djela. Sigurno se pitate o čemu se radi u ovom djelu? Objasnit ću Vam u kratkim crtama. Mislav je mladić s poteškoćama u razvoju koji se nakon šesnaest godina boravka u prilagođenoj školi vraća u svoju obitelj. Brat i sestra nisu znali za njega, susjedi također. Istrgnut iz svijeta u kojemu je dotad živio Mislav teško prihvaća novu okolinu. Počinje voditi dnevnik i u njega upisivati svoja opažanja, dvojbe i patnje. No kad upozna djevojku Jasenku njegov život spoznaje još jedan do tada nepoznati osjećaj-ljubav. Sigurno se pitate što je dalje bilo i što se dogodilo s Mislavom i Jasenkom? Odgovore potražite u ovoj predivnoj knjizi i sigurno nećete pogriješiti. Ovaj roman namijenjen je kako mladima tako i starijim čitateljima koji će nakon pročitane posljednje stranice ostati duboko dirnuti pričom. 2002.godine roman je uvršten na Ibby Honour list u Bazelu u Švicarskoj na koju se uvrštavaju djela sa snažnom humanom porukom. Za ovaj Gavranov roman mogu reći da je dotjeran na svim razinama. Malo je reći da ga treba pročitati, treba ga čuvati.

   

   

  4.MEGHAN HOLIVUDSKA PRINCEZA 1.I 2.DIO

  Andrew Morton engleski je novinar i pisac koji je objavio biografije kraljevskih ličnosti, a među ostalima i biografiju spomenute Meghan. Sigurno nema osobe koja nije čula za ovu holivudsku princezu. Pitate se sigurno što je to napisano u ovoj biografiji kada se već sve zna? E, pa varate se. U ovoj biografiji ima jako puno neotkrivenih detalja koja su u ovoj knjizi u dva dijela rasvijetljena. Kad su Meghan Markle i princa Harryja u srpnju 2016.godine zajednički prijatelji pozvali na spoj na neviđeno, malo je tko mogao znati da će samo šesnaest mjeseci kasnije rezultat romanse snažne poput vihora dovesti do njihovih zaruka u studenom 2017.i vjenčanja u svibnju 2018.godine. U ovoj prvoj biografiji o vojvotkinji od Sussexa izabrani kraljevski fotograf Andrew Morton vraća se Meghaninim korijenima kako bi otkrio priču o njezinu djetinjstvu; odrastanju u Valleyu u Los Angelesu, školovanju u djevojačkoj katoličkoj školi i njezinu zamršenom obiteljskom životu. Također se osvrnuo na prethodni vojvotkinjin brak i rastavu 2013.godine, angažman u Hollywoodu te humanitarno djelovanje-koje uvelike podsjeća na strast kojom je to radila princeza Diana. Vidjet ćete kako se kraljevska romansa koja se odvijala na dva kontinenta uspjela zadržati u potpunoj tajnosti, prije nego što se pojavila vijest o Meghan koja je potom nepovratno gurnuta pod reflektore svjetskih medija.

   

  5.PROKLETE HRVATICE

  Milana Vuković-Runjić od djetinjstva se bavi izmišljanjem priča te postaje najmlađim članom Društva hrvatskih književnika. 2016.godine dobila je nagradu grada Zagreba. Proklete Hrvatice predivna je knjiga posvećena ženama čije su živote obilježili hrabrost, talent, ljepota, zla sudbina ili sve to zajedno, a od kojih su mnoge, ne baš sve, potonule u zaborav. One su; Katarina Kosača, Mila Gojsalić, Ana-Katarina Zrinski, Dragojla Jarnević, Julijana Cantilly, Josipa Vancaš, Olga Herak, Zofka Kveder, Cata Dujšin-Ribar i Marta Ehrlich.

   

   

  6. KRIVO JE MORE

  Veronica Henry britanska je spisateljica, TV scenaristica i novinarka. Napisala je mnoge uspješne romane. Ovo je jedna vrlo kratka, ali zanimljiva priča koja se može pročitati za dva sata. Stil pisanja je ugodan, tema je životna, a najveća zamjerka je što je priča kratka. Sigurno Vas zanima koja je radnja ove kratke knjige? Otkrit ću Vam samo osnovni dio, a za sve ostalo morat ćete ju pročitati. Jennu svi znaju kao Malu od sladoleda, a to joj ime nimalo ne smeta. Jednog vrelog, ljetnog dana sve se promijeni i Jenna se prisiljena suočiti s najtežom odlukom u životu. Craig svaki Slobodan trenutak provodi u bungalovu na plaži koji unajmljuje u Everdeneu s nekoliko prijatelja. Jednog vikenda na plaži primijetit će djevojku koja je ondje iz sasvim pogrešnih razloga. Toliko od mene sa ovim kratkim sadržajem. Nadam se da Vas je zainteresiralo da ju odmah uzmete u ruke.

   

   

  7. SOBARIČINA KĆI

  Barbara Mutch rođena je u Južnoafričkoj Republici. Njezin prvijenac Sobaričina kći epska je priča o ljubavi, nadi i iskupljenju. Roman je dosada preveden na 13 jezika. Radnja je smještena u 1919.godinu kada Cathleen Harrington napušta rodnu Irsku i odlazi sa suprugom u Južnoafričku Republiku. U novoj sredini je jako usamljena, ali to ublažuje njezin odnos s crnkinjom Adom, sobaričinom kćeri. Glazba postaje njihov tajni jezik međusobne privrženosti. Idilu upropasti Cathleenin suprug koji tijekom ženina odsustva obljubi Adu. Ada ostaje u drugom stanju, odlazi od kuće i na svijet donosi djevojčicu miješane rase zbog čega doživljava prijezir bijelaca i crnaca. U ovom predivnom romanu Ada I Cathleen simboliziraju žensku snagu u borbi za pravedniji svijet. Ovo je jedna neodoljiva priča, a autorica budi sjećanja na sumornu, ali i predivnu zemlju i na ljude koji se bore za svoje mjesto usred meteža u kojem su se zatekli. Ako pročitate ovaj roman sigurna sam da će Vam prirasti srcu i da ga nećete odmah zaboraviti kada ga jednom pročitate. Ovaj roman živjet će s Vama.

   

   

   8. CIJENA OBRAĆENJA

  Ovo je istinita i potresna životna priča o obraćanju na kršćanstvo Josepha Fadellea. On riskira i žrtvuje sve-obitelj, prijatelje, bogato nasljedstvo i dom, pa čak i vlastiti život kako bi slijedio Krista. U dramatičnu i vrlo osobnu pripovjedačkom stilu Fadelle otkriva svoj mukotrpni put do vjere i strašan progon koji trpe kršćani koji žive u nasilnu i neprijateljskome okružju u mnogim dijelovima svijeta. Što reći o ovoj predivnoj knjizi? Ostala sam bez teksta kada sam je pročitala. Toliko je sve napisano istinito sa puno detalja, jednom riječju predivno. Jako mi je drago što sam došla u doticaj sa ovom knjigom i što mi se tako svidjela. Nisam ni znala da ova knjiga postoji sve dok mi je župnik nije poklonio kao dar za sakrament krizme. I jako mi je drago da je, jer da nije ne bih je nikada pročitala. Ako je Vama nitko ne pokloni, poklonite si ju Vi sami sebi i nećete pogriješiti.

   

   

  9. MALI PRINC

  Mislim da ovu knjigu francuskog zrakoplovca I pisca Antonia de Saint-Exuperya izdanu 1943.godine ne treba puno predstavljati. Ta dječja bajka za odrasle nosi u sebi nježnu, ali i snažnu poruku kako je najbolje u životu ono što je ujedno i najjednostavnije te da pravo bogatstvo leži u davanju drugima. Ova knjiga je jedna od najčitanijih knjiga u svijetu poslije Biblije. Mislim da nema čovjeka koji nije pročitao ovu knjigu, a ako, pak jeste sigurno Vas je oduševila kao I mnoge ljude u svijetu.

   

   

  10. NA PLAŽI CHESIL

  Ovaj odličan roman napisao je romanopisac Ian Mcewan. Knjiga je 2008.godine dobila nagradu British Book Awards za knjigu godine. Ian je ispričao priču o dvoje mladih ljubavnika željnih da nadvladaju bol zapretenu u prošlosti, pokazujući na svoj neponovljiv način kako nesporazumi i strahovi nepovratno oblikuju njihove i naše živote. Ovaj fascinantan roman dirljivo svjedoči o tome kako jedan životni put može biti promijenjen potezom kojeg nismo napravili ili riječju koju nismo izgovorili. Svatko tko bude pročitao ovo remek-djelo vidjet će da romanopisac ima sposobnost da uoči jedva vidljive životne trenutke i ispuni ih neizbrisivom važnošću.

   

  Nadam se da su Vam se svidjele moje preporuke za knjige. Nakon ovog pročitanog članka nadam se da ćete sebi odabrati knjige koje želite pročitati i da ćete se odmah uputiti u najbližu knjižaru ili knjižnicu i uroniti u ove predivne knjige. Od ovih 10 preporučenih voljela bih da Vam je barem jedna zapela za oko i pobudila u Vama interes. Jer knjiga je san koji držite u ruci.

  Mladi pišu: Ivana Matas