Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  2022. Europska godina mladih

   

  „Stoga predlažemo da 2022. bude godina europske mladeži. Godina u kojoj će mladi, koji su toliko dali za druge, biti na prvom mjestu. Mladi bi trebali predvoditi raspravu na Konferenciji o budućnosti Europe. Budući da se odlučuje o njihovoj budućnosti, to treba biti njihova konferencija.“ Izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru o stanju Unije 2021. godine.

  Europska komisija 28.listopada 2021. donijela je službeni prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. Mladima treba dati priznanje i potporu s obzirom na pandemiju s kojom se i dalje globalno borimo, a u kojoj su oni ostali najviše zakinuti. Također, mlade treba ohrabriti i pokazati im nove aspekte i prilike zelene i digitalne Europe.

  Europska komisija u suradnji s Europskim parlamentom odlučila je pomoći svim mladima Europske unije te posebno onima u nepovoljnom položaju iz ruralnih ili udaljenih područja, i onima u osjetljivijoj skupini društva da postanu aktivni građani i potiču pozitivne promjene.

  Nadalje, Europska godina mladih bit će povezana s instrumentom Next Generation EU koji otvara nove perspektive za mlade i pomaže osigurati radna mjesta i pružiti mladima kvalitetno obrazovanje te uvelike podupire djelovanje mladih u društvu. Namjera komisije je slušati mlade, njihove ideje i vizije za bolju i održiviju budućnost, kako bi se dodatno ojačao zajednički projekt EU-a, pri čemu će se oslanjati na konferenciju o budućnosti Europe.

  Komisija je trenutno u procesu razvijanja svog programa aktivnosti i planira saslušati sve prijedloge zainteresiranih članica i stoga će početi s provođenjem ankete na portalu za mlade. Europska komisija poziva sve države članice da imenuju nacionalnog koordinatora koji će biti odgovoran za provođenje svih potrebnih programa za vrijeme njihova sudjelovanja u Europskoj godini mladih.

  Zajedno s drugim institucijama EU-a, državama članicama, organizacijama civilnog društva i mladima, Komisija će organizirati niz aktivnosti tijekom cijele godine na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Aktivnosti će obuhvaćati pitanja koja najviše okupiraju mlade, u skladu s prioritetima, kao što su ravnopravnost i uključenost, mentalno zdravlje te kvalitetno zapošljavanje. U njima će također moći sudjelovati i mladi izvan EU.

  Nove prilike za mlade donosi i Inicijativa za zapošljavanje mladih te programi Garancija za mlade. Novonastali program ALMA koji će u potpunosti zaživjeti u 2022. namijenjen je mladim ljudima koji imaju poteškoća s pronalaskom posla, već dugo su nezaposleni, imaju ne dovoljno stečenog obrazovanja i vještina, ili žive u nepovoljnim uvjetima. Cilj ovog projekta je pomoći tim skupinama ljudi da steknu sve potrebno znanje u svojoj domovini, a privremeno zaposlenje u trajanju između 2-4 mjeseca nađu u jednoj od članica Europske unije. S takvim iskustvom, moguće je stvoriti veze diljem Europe te proširiti svoju mrežu poznanstava.

  Podaci preuzeti s  Europska komisija- Predstavništvo u Hrvatskoj

  Podaci preuzeti s  European Commission