Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  2022. Europska godina mladih

   

  Europska komisija donijela je službeni prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. Mladima treba dati priznanje i potporu s obzirom na pandemiju s kojom se i dalje globalno borimo, a u kojoj su oni ostali najviše zakinuti. Također, mlade treba ohrabriti i pokazati im nove aspekte i prilike zelene i digitalne Europe.

  Europska komisija u suradnji s Europskim parlamentom odlučila je pomoći svim mladima Europske unije te posebno onima u nepovoljnom položaju iz ruralnih ili udaljenih područja, i onima u osjetljivijoj skupini društva da postanu aktivni građani i potiču pozitivne promjene.

  Nadalje, Europska godina mladih bit će povezana s instrumentom Next Generation EU koji otvara nove perspektive za mlade i pomaže osigurati radna mjesta i pružiti mladima kvalitetno obrazovanje te uvelike podupire djelovanje mladih u društvu. Namjera komisije je slušati mlade, njihove ideje i vizije za bolju i održiviju budućnost, kako bi se dodatno ojačao zajednički projekt EU-a, pri čemu će se oslanjati na konferenciju o budućnosti Europe.

  Zajedno s drugim institucijama EU-a, državama članicama, organizacijama civilnog društva i mladima, Komisija će organizirati niz aktivnosti tijekom cijele godine na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Aktivnosti će obuhvaćati pitanja koja najviše okupiraju mlade, u skladu s prioritetima, kao što su ravnopravnost i uključenost, mentalno zdravlje te kvalitetno zapošljavanje. U njima će također moći sudjelovati i mladi izvan EU.

  Problemi mentalnog zdravlja bit će posebno razmatrani i raspravljani u vidu konferencija, inicijativa koje promiču sudjelovanje mladih u kreiranju politika, kampanje za podizanje svijesti o uključivijoj, zelenoj i digitalnijoj EU, kao i studije i istraživanja o situaciji u kojoj se nalaze mladi u EU.

  Nadalje, Europska komisija poziva sve države članice da imenuju nacionalnog koordinatora koji će biti odgovoran za provođenje svih potrebnih programa za vrijeme njihova sudjelovanja u Europskoj godini mladih.

  Zanimljive informacije i događaje moći ćete pratiti na našim stranicama mladihr.hr i na stranicama:

  Središnji državni ured za demografiju i mlade 

  Europski portal za mlade

  Stranica Europske godine mladih

  Podaci preuzeti s Europska komisija- Predstavništvo u Hrvatskoj