Budite odgovorni logo
 • Zapali iskru
 • podijelite na društvenim mrežama

  Marko Boko, osnivač i organizator Graffiti na Gradele, u kratkom tekstu osvrnuo se na svoj angažman u sektoru mladih

   

  U nedavnom razgovoru s uredništvom ovog portala, na jednom sjajnom skupu mladih u Šibeniku, dobio sam prijedlog da se kroz tekst osvrnem na svoj dosadašnji angažman u sektoru mladih kroz civilno društvo, ali i ono što imam priliku na svom trenutnom radnom mjestu. Sjajna prilika, no pomislio sam i kako će to biti velik izazov, jer kako tako fluidan, brz i dinamičan sektor staviti u karticu-dvije teksta.

  Mogu reći da je moj put ka sektoru mladih i aktivističkom djelovanju krenuo odmah prilikom početka studiranja politologije na Fakultetu političkih znanosti – toliko sjajnih kolega s kojima sam se povezao već prvog dana, toliko aktivnosti i toliko prilika za angažmanom, što je bilo dijametralno suprotno od onoga što sam imao priliku vidjeti i iskusiti tijekom svog života na otoku.

  Studentska gibanja 2009. godine, razne građanske inicijative izvan fakulteta te angažman u svojoj prvoj organizaciji mladih (JEF Hrvatska) posvjestili su mi važnost aktivne građanske participacije, odnosno otvaranje prostora za (su)djelovanje u društvenim i političkim procesima, čak i ondje gdje participacija građana nije najpoželjnija, odnosno “lakše bi bilo kada bi se zaobišlo”.

  Na Fakultetu političkih znanosti aktivan sam bio i kao član studentskog zbora, odnosno kao predstavnik u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, a suosnivač sam i Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti, kojeg smo otvorili 2013. godine i koji je i dan danas mjesto okupljanja, stvaranja, novih inicijativa i osvješćivanja uloge studenata u društvu, odnosno na ulici, izvan fakultetskih zidova.

  Istina, poneke inicijative i akcije u kojima sam imao prilike sudjelovati ne bi odmah polučile rezultat koji smo zacrtali, no mijenjale su stvari, malo po malo – ako ne odmah, onda s određenim odmakom. A u tome je često i bilo zadovoljstvo, jer iako sektor mladih možemo smatrati svojevrsnim mikro sektorom (u odnosu na druge), pomaci su se događali i pomaci se događaju, a kada vidiš kolika su gorljivost, odricanje i energija kolegica i kolega stajali iza toga, zaista shvatiš koliko je vrijedno to čega si dio i da to zaista mijenja stvari na bolje.

  Kada sam sam dublje ušao u svijet politika za mlade, prava mladih i rada s mladima kroz angažman u upravnom odboru Mreže mladih Hrvatske (s nepunih 20 godina), teško je bilo pohvatati i do kraja razumijeti sve procese, pojmove, odnose i pratiti velike strateške i zagovaračke procese – no tu specifičnosti organizacija mladih dolaze na vidjelo, a to su snaga kolektiva, povjerenje, podrška i iskreno vjerovanje tima u ono što se radi i za što se treba izboriti.

  Često kažem kako je moj rad s kolegicama i kolegama u Mreži mladih Hrvatske, prvo kao član upravnog odbora, a potom i kao predsjednik, bio moje najformativnije razdoblje u životu i gdje sam od kolega zapravo najviše naučio o javnim politikama, zagovaračkim procesima i razumijevanju posebnosti mladih kao društvene skupine, odnosno sektora mladih kao aktera koji treba biti uključen u sve razine donošenja odluka. Jer postoji li ijedna sfera života koja na izravan ili neizravan način ne utječe na kvalitetu života mladih?

  Paralelno uz angažman u MMH izabran sam za predsjednika Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, važnog vladinog savjetodavnog tijela čiji sastav čine predstavnici organizacija mladih i za mlade, različitih državnih tijela te akademske zajednice. Rad u tom tijelu bio je jednako dinamičan i izazovan, s obzirom na velike strateške i zakonodavne procese koji su se u to vrijeme događali u sektoru mladih (pokušaj donošenja Zakona o mladima, izrada Nacionalnog programa za mlade za razdoblje 2013.-2017., pokušaj intenziviranja rada u području definiranja i razvoja rada s mladima…).

  Važan segment rada MMH-a svakako je bila i međunarodna dimenzija, pri čemu se najviše isticao angažman u Europskom forumu mladih (pan-europska krovna organizacija mladih) u čijem je punopravnom članstvu MMH od 2011. godine. Mrežu sam niz godina predstavljao na statutornim događanjima Foruma, a aktivan sam bio i u Forumovim radnim tijelima koja su se bavila brojnim zagovaračkim prioritetima platforme na europskoj razini, ali i internom jačanju i kapacitiranju platforme i svih njenih organizacija članica diljem Europe. U pogledu međunarodne suradnje svakako bih istaknuo ulogu Mreže mladih Hrvatske u razvoju rada s mladima i podršci prilikom osnivanja krovnih organizacija mladih u zemljama Zapadnog Balkana, pri čemu sam imao priliku godinama sjajno surađivati s organizacijama poput Mladinskog sveta Slovenije, Krovne organizacije mladih Srbije i Nacionalnog vijeća mladih Sjeverne Makedonije, odnosno svim onim pojedincima i organizacijama koje su aktivno bile uključene u procese osnivanja i razvoja tih organizacija.

  1. godine izabran sam za člana upravnog odbora Savjeta za mlade vijeća Europe, savjetodavnog tijela Vijeća ministara Vijeća Europe u području mladih – koji je ujedno i najbolji primjer modela suodlučivanja u području mladih u svijetu. Jednostavno rečeno, kada bi nas 30 predstavnica i predstavnika organizacija mladih sjelo za stol s predstavnicima vlada iz država članica Vijeća Europe, imali bismo jednako pravo glasa u procesima donošenja odluka, a prilikom donošenja tih istih odluka težilo bi se konsenzusu.

  Imao sam čast biti izabran u dva uzastopna mandata Savjeta, a područja rada za koja sam bio zadužen bili su razvoj rada s mladima, obrazovanja za ljudska prava i građanstvo, bilateralne odnose s Ruskom federacijom i Ukrajinom i sl.

  Na ovaj način imao sam priliku volonterski raditi i doprinositi razvoju rada s mladima i politika za mlade od lokalne, pa sve do nacionalne i međunarodne razine, što je bilo jedno sjajno i intenzivno iskustvo, a na tom putu upoznao sam i nevjerojatne kolege, suradnike i u konačnici prijatelje.

  Po završetku mojih mandata u Mreži mladih Hrvatske i Savjetu za mlade Vijeća Europe nisam u potpunosti otišao iz sektora mladih, s obzirom na to da sada s njime mogu aktivno surađivati “s druge strane”. Trenutno radim u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj (ponovno sa sjajnom mladom ekipom), a u fokusu našeg rada, kao i Glavne uprave za komunikaciju Europskog parlamenta (pod kojom je naš ured) upravo su mladi, udruge mladih i za mlade i ostali relevantni dionici iz ovog područja.

  Niz je programa i kampanja putem kojih na izravan način komuniciramo i surađujemo s različitim skupinama mladih, pri čemu bih od aktualnosti posebice izdvojio kampanju zajednoza.eu, program Škola ambasador Europskog parlamenta te aktivnosti vezane uz Konferenciju o budućnosti Europe.

  Riječ je o aktivnostima putem kojih nastojimo doći do što većeg broja mladih, s kojima razgovaramo, koje slušamo i koje podržavamo u osmišljavanju i realizaciji aktivnosti koje obrađuju pitanja važna za razvoj i budućnost Europe. Cilj nam je što više biti na terenu i ostvariti što izravniju komunikaciju s mladima (ali i ostalim skupinama u društvu), kako bismo njihove prijedloge, želje, komentare ili zabrinutosti podigli na razinu donositelja odluka, ali i na lokalnu razinu spustili što više relevantnih informacija s razina na kojima se te iste odluke donose.

  Koristim ovu priliku da vas sve pozovem da se registrirate na platformu zajednoza.eu te da se na taj način izravno povežete s ekipom iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i postanete dio šire europske zajednice. Očekuje nas niz zanimljivih programa i inicijativa, a fokus kampanje upravo je na vašim projektima i aktivnostima.

  I prije nego zaključim ovaj tekst, pozivam vas i da pratite aktivnosti koje se diljem Hrvatske i Europe događaju povodom Konferencije o budućnosti Europe – naš ured i brojni naši partneri organiziraju niz zanimljivih i interaktivnih konzultacija s građanima, prilikom čega svojim prijedlozima na izravan način možete utjecati na sam smjer Konferencije, a posljedično i na budućnost Europe.

  Marko Boko, osnivač i organizator festivala Graffiti na Gradele